Важно

Ледников период е довел до залеза на Византия

Преди 1500 години в Европа е имало още един ледников период, смятат учени от Руската академия на науките. Те предполагат, че именно студът е станал причина за упадъка на Византия, за разцвета на Арабския халифат и за редица други глобални събития от онова време.

„Доскоро бе неизвестна причината за застудяването. Никой не можеше да каже дали то се дължи на вулкан, комета или друга катастрофа. Едва миналата година един от съавторите на статия в сп. „Нейчър“ оповести резултатите от изследванията си и се оказа, че всичко се дължи на три вулканични изригвания през 536 г., 540 г. и 547 г.“, поясни Александър Кирдянов от Сибирското отделение на Руската академия на науките.

Те са донесли в Евразия екстремен студ, продължил повече от един век, вероятно от 536 г. до 660 г. По аналогия с Малкия ледников период през 14-19 век, въпросното застудяване е наречено Късен античен малък ледников период.

Изследванията на руските учени и колегата им Улф Бюнтген от Швейцарския федерален институт за изследване на горите, снега и ландшафта позволиха да се внесе яснота.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us