Важно

Магнитен хладилник работи с вода вместо с фреон


Датски учени създадоха икономичен хладилник, който работи на принципа на магнитното охлаждане. В него продуктите могат да бъдат изстудявани до минус 20,5 градуса по Целзий, като в системата вместо фреон и други парникови газове циркулира вода. В обикновените хладилници процесът на охлаждане се извършва с използването на сгъстен газ, който може да бъде амоняк, фреони или някакви въглеводороди. При технологията на магнитното охлаждане е необходим силен магнит и намагнетизирано вещество. Включването и изключването на магнитното поле на всеки 4 секунди позволява да се контролира промяната на температурата на намагнетизираното вещество и да се постигне значителното му охлаждане.

В основата на технологията е залегнало използването на магнитокалоричния ефект – способността на всеки магнитен материал да преразпределя вътрешната енергия и да променя температурата.

Според датските учени техните хладилници са по-компактни от компресорните. Според предварителните оценки те също така нанасят много по-малка вреда на околната среда. Технологията, разработена от датските специалисти, е наречена MagCool. Тя се е оказала успешна благодарение на удачния избор на намегнетизиран материал. За тази цел учените са използвали гадолиний, който проявява силни магнитните си свойства дори и при стайна температура. Датските учени се надяват, че само след 3-4 години магнитните хладилници вече ще са на пазара.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us