Важно

Метеоритът над Челябинск и уязвимостта на хората


Огромен метеорит падна край руския град Челябинск на 15 февруари 2013 г., превръщайки се в най-мощното подобно събитие в новата история на човечеството.

Над 2000 души пострадаха, а щетите са за над милиард рубли, по оценки на руското правителство. Министерство на извънредните ситуации предупреди жителите на Урал да не се приближават до неидентифицирани обекти и оставиха телефон за спешни случаи.

 

Веднъж на 100 години

 

Вниманието на научните среди бе привлечено от изненадващото явление, а очакваното преминаване на астероида 2012 DA1 в същия ден мина на заден план.

По оценки на експертите от американската космическа агенция НАСА космическото тяло е било с размер 17 метра и маса около 10 хиляди тона. Скоростта при влизането в атмосферата е била около 18 километра в секунда, като е метеоритът е летял под малък ъгъл – не повече от 20 градуса, и затова полетът му е продължил около 32 секунди. Метеоритът се е взривил на височина от около 20 километра, като при горенето е отделена енергия около 500 килотона тротилов еквивалент – 30 пъти повече от взрива на атомната бомба в Хирошима през 1945 г. Сеизмологичните станции на Геологическата агенция на САЩ са фиксирали трус, причинен от петъчния взрив на метеора в Русия. Сеизмичните вълни са съответствали на земетресение с магнитуд 4,0. Според представители на НАСА от програмата за наблюдение на близки до Земята обекти, подобно явление се случва веднъж на сто години.

Засичането на метеорита е станало благодарение на 11 от общо 45-те инфразвукови станции за наблюдение на спазването на Договора за всеобща забрана на ядрените опити, разположени в различни части на планетата. Първата регистрация на обекта е в Аляска, на повече от 6500 км от Челябинск. В небето над централната част на Куба на 15 февруари е било забелязано тяло, което много прилича на метеорит.

Издирването на парчета от метеорита в Челябинск се прави на около 80 км западно от града в езерото Чебаркул. Там има открита 6-метрова дупка в леда.

 

Друг гост

 

Траекторията на метеорита е абсолютно различна от тази на астероида 2012 DA1, който прелетя същия ден по-късно на около 30 000 км от Земята. Явлението бе наблюдавано с телескоп около 9,30 вечерта българско време над Индийския океан. Астероидът е открит през февруари миналата година и е с маса от приблизително 130 хиляди тона. Движи се със скорост от 8 километра в секунда.

Според астрономи около Земята обикалят поне 500 000 подобни на този астероид малки тела. Много от тях още не са документирани.

 

История

 

Преминаването на метеорита в Челябинск е първата подобна случка от 1908 г. насам, когато парче пада до река Подкаменная Тунгуска на територията на днешния Красноярски край, с отделена енергия 40 мегатона тротилов еквивалент. Предполага се че взривът тогава става на височина 7-10 километра над Земята, като са повалени дървета на площ от 2000 км².

 

Въпроси

 

Падането на метеорита постави въпроса за уязвимостта на хората от подобни обекти и изграждането на система за наблюдение..

Астрономите смятат, че има около милион потенциално опасни обекти с големина под 100 метра, намиращи се в близост до Земята, като само 1% от тях са категоризирани. В момента НАСА се занимава с откриване и проследяване на близки до земната повърхност обекти с големина над 100 метра.

Време е да изградим система за космическа защита и то веднага, коментираха учени от лаборатория „Космически мониторинг“ към Московския държавен университет „Ломоносов“.

Идеята е тази система да се изгради заедно с Пентагона и руското министерство на отбраната.

Съответната целева програма вече е одобрена от ресорното ведомство „Роскосмос“ и е представена на вицепремиера Дмитрий Рогозин. По някои изчисления телескопите и компютърното оборудване струват 58 милиарда рубли (под 2 милиарда долара).

В момента американската космическа агенция започва финансиране по проекта за система за ранно предупреждение за наличие на малки астероиди, наречена ATLAS, която ще се състои от два телескопа, разположени на Хаваите. Неправителствената организация B612 набира средства за създаването на телескопа Sentinel Space, който да заработи през 2018 г. Вдъхновител на идеята е бившият астронавт от мисията Аполо Ръсти Швейкарт, който коментира подготвеността на хората за явления като падането на метеорита като доста луда работа. Друга частна инициатива е телескопът Arkyd-100 на Planetary Resources, която възнамерява изучаването на астероидите край Земята. Според изчисленията на експертите на частната Deep Space Industries за изграждане на система за наблюдение ще отнеме поне 4 години и най-малко $100 милиона. Същевременно компанията стана втората, която се занимава с извличане на полезни ресурси от астироиди. Базираната в Санта Моника, Калифорния, компанията смята през 2015 г. да изпрати малък космически апарат на шестмесечна експедиция, за да изследва астероид. Предприемачите са убедени, че малките астероиди около нашата планета са „златна мина“. Заедно с Planetary Resources се надяват да получат от гориво до скъпи елементи за високите технологии благодарение на суровините от астероиди.

Уралските учени продължават издирването на останки от метеорита, докато в интернет се множат съобщенията за продажба на парчета от космическото тяло. Цената започва от $500 и достига милион, като никой не гарантира истинност на находките. Метеоритният дъжд бе регистриран в пет региона на Русия: Тюменска, Свердловска, Челябинска и Курганска област, а също в Башкортостан.

 

Руските потребители на интернет използваха повода да проявят чувство за хумор, а най-популярната шега стана: „Жителите на метеорита с ужас наблюдаваха приближаването на Челябинск.“

 

 

У нас

 

 

България също има опит с метеоритите, както показва тази аматьорска карта (тук картата на метеоритите)

 

Първият регистриран метеорит е паднал в Разград. Бил е от два къса от около 20 кг и е паднал на 25 октомври 1740 г. Следва запис за паднало парче в с. Върба, Белоградчишко, тежащо 3 кг, паднало на 20 май 1874 г. На 28 април 1904 г. в троянското село Гумошник падат две парчета от по около килограм. На 19 юли 1917 г. метеорит пада в Силистра, на 26 май 1931 г. – в Коньово, община Нова Загора, а последният е в с. Павел, когато падат 3 къса от над 2 килограма. Пазят се в Софийския университет, а знаменателната дата е 28 февруари 1966 г.

 

Снимки Си Би Ес и НТВ

 

https://osm2.cartodb.com/tables/2320/public#/map

карта на метеоритите

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us