Важно

Милиардер позлати Сентрал парк


Нюйоркското бижу е най-посещаваната градина в САЩ

Central-Park-Map.jpg

Нюйоркският милиардер Джон Полсън дари 100 милиона долара на управата на Сентрал парк. Кметът на града Майкъл Блумбърг заяви, че това е най-голямото дарение, влязло в касите на частната нестопанска организация Комитет за защита на природата на Сентрал парк.

6826-632x358.jpg

56-годишният Джон Полсън е нюйоркчанин кореняк. Неговият хедж фонд спечели около милиарди по време на ипотечната криза в САЩ, а личното му богатство се оценява на 11 милиарда долара. Когато финансовата система на САЩ се срути през 2007 г. и милиони инвеститори загубиха милиарди долари, а този необикновен играч разчупи историческата рамка на печалбата. Компанията му спечели 29 милиарда долара между 2007 и 2009 г., залагайки срещу движението на пазара на жилища в САЩ и играейки против големите компании. На ден Полсън печели повече от 10 милиона долара, което е свръх печалбата на трима богаташи – авторката на поредицата за Хари Потър – Дж. К. Роулинг, на водеща Опра Уинфри и на голф играча Тайгър Уудс. Личният живот на Полсън е обгърнат в дискретност. Дълго живял като плейбой, в крайна сметка той се жени за личната си асистентка и имат две деца.

По данни на списание „Форбс“ Полсън е класиран на 61-во място в списъка на най-богатите хора на света. По-рано финансистът дари 20 милиона долара на университета в Ню Йорк, където е следвал, и 5 милиона долара на една от градските болници. Сега запитан защо е решил да бъде щедър точно към Сентрал парк, Полсън обяснява: „Разхождайки се по алеите на парка, винаги съм си мислел, че фондът за неговото съхранение е този, който заслужава най-много финансовата ни подкрепа“.

 

central-park-new-york-city-united-states+1152_12882331227-tpfil02aw-1233.jpg

 

Сентрал парк е един от най-известните паркове в света. Всяка година той се посещава от 37 милиона души, което го прави най-посещавания в САЩ. Първоначално е отворен през 1857 г. на 770 акра общинска земя. През 1858 г. Фредерик Лоу Олмстед и Калверт Вокс печелят конкурс и разширяват парка, като преустройството финално е завършено през 1873 г. Градината е с правоъгълна форма и по големина е близка до Голдън Гейт Парк в Сан Франциско, Линкълн Парк в Чикаго, Стенли Парк във Ванкувър и парка в Мюнхен. През 1963 г. паркът е обявен за забележителност и е отдаден на фонда за съхранение срещу договор от общината.

От основаването си, Комитетът за защита на природата е разпределил повече от $600 милиона инвестиции, от които повече от $ 470 милиона са на частни инвеститори – физически лица, корпорации и фондации. Фондът има обявен план за възстановяване и управление на парка, с възстановяване както на видовете, така и на съоръженията. Именно с поддържането си паркът става пример за целия свят.

Екипът се грижи за 250 декара зелени площи, 24 хиляди дървета, 150 акра водна площ и 130 акра гори. Стотици хиляди цветя се поддържат всяка година. Възстановяват се 9000 пейки, 26 игрища, 21 детски площадки. На територията на парка има 55 скулптури и паметници, както и 36 мостове. Управата се ангажира с премахването на графити до 24 часа след появята му. Всяка година се изхвърля 5 милиона килограма боклук.

 


Стихията Санди не пожали Белите дробове на Ню Йорк

 

hurricane-sandy-32.jpg

 

hurricane-sandy-33.jpg

Преминаването на урагана Санди през източните брегове на САЩ не пожалиха парка, наричан Белите дробове на Ню Йорк. Макар Голямата ябълка да остана без ток един ден и Ню Йорк да се превърна в призрачен град, само часове по-късно работниците от екипа на Сентрал парк се захванаха за работа. Пораженията са сериозни и някои части от парка останаха затворени. 300 дървета са напълно унищожени, а 250 са сериозно пострадали. От възстановяване се нуждаят пейките, игрищата и различните съоръжения.

 

c3dfde2c4eb8d1ab8e9e1d8a8220c424.jpg
 
hurricane-sandy-39-holly-walton.jpg

 

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us