Важно

Небостъргачите на бъдещето ще пестят енергия


Архитектурното състезание eVolo 2013 Skyscraper Competition тази година отличи небостъргачи, които пестят енергия. Първото място е за Полярния чадър на Дерек Пироци. Чадърът представлява гигантски плаващ навес, който предпазва от топене ледовете и едновременно с това акумулира слънчева енергия.

Според учените през последните 20 години полярните ледове се топят по-бързо, отколкото през предишните 10 000 години. Именно тази тенденция води до повишаване на океанското ниво от 1992 година. За решаването на проблема Пироци предлага да бъдат изградени полярни чадъри.

В центъра на „чадъра“ Пироци е разположил съоръжение за превръщане на солената вода в енергия благодарение на дифузия на течността през полупропусклива мембрана. Слънчевата енергия остава вътре в мембраната, а отработената вода се пречиства в специална система от полиетиленови тръби и отново се изпраща към мембраната за затопляне. Самият чадър, впрочем, е изграден от топлинни елементи.

След като охлади една проблемна област, небостъргачът се насочва към друга, като продължава да приема туристи. В него могат да живеят не само хора, но и животни. Второ и трето място в конкурса заемат проекти на небостъргачи, които са съставени от безкраен брой скачени жилищни модули, и здания, висящи под огромен въздушен балон.

Сред отличените проекти са на „звукостъргач“, който превръща градския шум в енергия; стратосферна мрежа, която обхваща цялата Земя и позволява да бъдат изграждани свръхвисоки небостъргачи; а също най-обикновен небостъргач с необичаен външен вид, който пред погледа на зрителя променя външния си вид и форма.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us