Важно

Нова карта на океаните посочва причинителите на островите от боклук

Учени от университета на Нов Южен Уелс създадоха атлас на световния океан, който посочва кои страни са виновни за гигантските плаващи острови от боклук.

Големият тихоокеански остров от боклук между Хаваите и Калифорния е съставен от пластмаса, химически отпадъци и морски отломки, увлечени от въртеливите течения в Северния Тихи океан. Според специалистите има четири подобни течения, които събират боклука в Индийския океан, в Северния Атлантически океан, в Южния Атлантически Океан и в Южния Тихи океан. Близо до ума е боклукът в дадена зона да идва от съседните държави, но нещата са много по-сложни, особено в южното полукълбо.

Картата определя и нови граници на океаните. Според океанографа Ерик ван Себил, досега границите на океаните са определени малко изкуствено, без да се анализира как действат теченията.

Сега Ван Себил и двама математици разработиха нов модел за океанската циркулация на базата на ергодичната математическа теория, която се използва за анализ на взаимосвързани системи като интернет и човешкото общество.

Резултатите показват, че боклуците по морската повърхност се носят не както се очаква, защото границите на океаните са различни от възприетите. Така, макар и Мадагаскар, Южна Африка и Мозамбик да са в Индийския океан, боклуците им отиват в Южния Атлантически океан.

Новият модел е важен за океанската екология, защото планктонът, който е в основата на хранителната верига, се носи пасивно от теченията. Той насочва от кои страни идва боклукът в океаните, но не и в какви количества. Може обаче да помогне да бъде определено колко бързо боклукът преминава от едно петно в океана в друго.

Бързите океански течения се образуват с участието на ветровете при разлики в температурата и солеността, както и от сили, дължащи се на въртенето на Земята. Те не само раздвижват водата, но и служат като бариери, които намаляват смесването й между различни райони.

Според новия модел части от Тихия и Индийския океан принадлежат по-скоро на Южния Атлантически океан, а друга част от Индийския океан принадлежи към Южния Тихи океан.

Автор

Теодора




От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us