Важно

Обама учетвори морския резерват край Хаваите

Папаханаумокуакеа е колкото две Франции

1280px Sanc1310 Flickr NOAA Photo Library

1280px Sanc1422 Flickr NOAA Photo Library

Papahanaumokuakea marine National Monument Gallinule Hawaii

1280px Sanc1297 Flickr NOAA Photo Library

Red Fish at Papahānaumokuākea

Президентът на САЩ Барак Обама обяви на Хавайските острови, където е роден, създаването на най-големия природен морски резерват в света. Всъщност Обама обяви четирикратното увеличаване на защитената площ на създадения през юни 2006 г. морския резерват Папаханаумокуакеа. Сега резерватът ще се разпростира на площ от 1,51 милиона квадратни километра, което се равнява на територията на две Франции или на една Монголия.

Резерватът вече е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е сред националните паметници на САЩ. Включва океанските води, десет острови и атоли на Северозападните Хавай. При създаването си е едва 360,000 кв. км, но вече е най—голямата защитена територия в света. Резерватът продължава хавайската концепцията за хармонията между хората и природата. Според местните, духовете на починалите се връщат след смъртта именно на два от защитените острови. Голяма част от паметника се състои от пелагични и дълбоководни местообитания. Там има и обширни коралови рифове и лагуни.

Понастоящем Папаханаумокуакеа е обитаван от около 7000 морски вида, сред които е и черният корал, който може да живее над 4500 години. Резерватът днес е обявен за федерален и на територията му е забранен промишленият риболов.

Опазването на околната среда беше един от главните приоритети на американския държавен глава по време на двата му президентски мандата. Що се отнася до Папаханаумокуакеа обаче, Обама вписа името си в една близо стогодишна история, показваща далновидността на няколко американски президенти.

Северозападните Хавайски острови за първи път са защитени на 3 февруари 1909 г., когато президентът Теодор Рузвелт създава резерват за гнездящи морски птици. През 2000 г. президентът Бил Клинтън защитава кораловия риф. Джордж Буш пък се впечатлява от филм на Жан Мишел Кусто Voyage to Kure и подписва документ, с който създава резервата близо до днешния му вид. Година по късно Буш кръщава мястото Папаханаумокуакеа, вдъхновен от имената на хавайската богинята на съзиданието Папаханаумоку и съпругът й Уакеа.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us