Важно

Одисея в Космоса


Частници превземат околоземната орбита

 

През август руският товарен кораб „Прогрес“, който трябваше да достави провизии на Международната космическа станция (МКС), се разби малко след изстрелването му от космодрума космодрума „Байконур“ в Казахстан. Корабът трябваше да се скачи с МКС и да разтовари над 2,6 тона продукти – вода, храна, гориво и оборудване. Новината притесни мнозина, защото дойде след официалното „пенсиониране“ на американските совалки. Някои дори очертаха мрачни перспективи пред международният екипаж на МКС, а от „Роскосмос“ съобщиха, че спират изстрелването на ракети носители „Союз“ заради загубените през последната година шест космически апарата. От НАСА успокоиха страстите, като отбелязаха, че на МКС има достатъчно провизии, а хората са подготвени и за по-дълъг престой. Очаква се екипажът на МКС да бъде върнат на 12 ноември, пак от руска ракета.

Американците обаче също имат свои грижи и двама сенатори дори обвиниха президента Барак Обама, че саботира космическата програма на НАСА за пращане на хора извън Земята. Според секретен доклад, достигнал до Кай Бейли Хътчинсън от Тексас и Бил Нелсън от Флорида, Обама възнамерява да намали почти на половина разходите на американската космическа агенцията.

Глътка въздух сред напрежението беше положителната новина, която дори бе емоционално оцветена с определението „Апогей на дружбата“. Тя дойде от Европа, или по-скоро от космическия център Куру във Френска Гвиана. На 21 октомври руската ракета носител „Союз“ бе изстреляна, за да изведе в орбита първите два сателита от европейската система „Галилео“. Едната от машините носи името на българското момиченце Наталия. За първи път в историята си руската ракета се изстрелва от място различно от космодрумите в Плесецк и Байконур.

На фона на известните неуспехи на държавните агенции се появиха няколко съобщения – за частна ракета, за частен космодрум и за… първото насрочено частно парти в Космоса.

 

 

Частни ракети

 

 

Небезизвестната американска компания SpaceX разработва версия на своята ракета носител Falcon 9 за многократна употреба. Същата фирма през декември 2010 г. прати в околоземна орбита капсула, която после се върна на Земята. От компанията съобщиха, че са успели да преодолеят ключова пречка в изграждането на кораба – те вече са разработили системата за аварийно напускане на кораба, която и според НАСА е основополагаща за създаването на машината. От НАСА са одобрили дизайна, според който системата Dragon може да изведе в орбита седем астронавти срещу $20 милиона за място. Следващият етап в изграждането на кораба е създаването на хардуера на пусковата система. Ако опитите се увенчаят с успех, това ще бъде световна премиера и ще намали значително цената на извеждането в орбита на спътници и космически кораби. В създаването на частната ракета основна роля играе собственикът на компанията за електронно разплащане  PayPal Елон Мъск.

НАСА подкрепя финансово SpaceX в рамките на партньорство за изпращане на товари и астронавти до МКС.

За да не изглежда, че космическите работи са оставени в ръцете на аматьорите, все пак НАСА официално обяви, че до 2014 г. ще вложи 1,6 милиарда долара за създаване на космическо такси. Това всъщност е програмата Commercial Crew Development-2 (CCDev-2), която ще започне през юли 2012 г. Още три компании освен SpaceX –  „Боинг“,“Сиера Невада“ и „Блу Ориндж“ ще работят по проекта.

 

Брансън със собствен космодрум

 

Другият пионер в областта на космическите експерименти – британският милиардер и президент на групировката „Върджин галактик“ Ричард Брансън, успя да открие в пустинята в южната част на Ню Мексико собствения си космодрума „Спейспорт Америка“. От там през 2012-2013 г. ще излетят и частните космически туристи. Откриването на площадката беше атрактивно, в стила на Брансън. Сред гостите бяха освен губернаторът на Ню Мексико Сузана Мартинес и астронавтът Бъз Олдрин, и редица бъдещи космически туристи. Брансън вися с осигурителни въжета около конструкцията на космодрума, дело на архитекта Норман Фостър, и по стар навик на пътешествениците – освети съоръжението с бутилка шампанско.

Брансън вече създаде кораб-майка на компанията, а сега се извършват последните тестове на нейна ракета. Брансън се надява всичко да е готово до края на следващата година и да започнат търговски суборбитални полети от космодрума. Вече 450 души са си купили билети за обещаните космически приключения.

Брансън е известен със странностите си, но често прави симпатични жестове. Именно той сбъдна мечтата на най-големия физик на съвремието ни Стивън Хокинг да усети състоянието на безтегловност. Брансън организира полета, в който Хокинг беше при нулева гравитация няколко пъти. 

 

Парти при нулева гравитация

 

И докато сериозните космически агенции са угрижени за космическите си програми, вече е планиран първото космическо частно парти, което противно на очакванията няма да е със сметана и ягоди, а ще бъде с основно питие бира. Той ще бъде организиран от австралийски фирми и е предвиден за 2013 г. Инициативата е на австралийския туроператор Thirsty Swagman (в превод – жадният скиталец), която е партньор на местната пивоварна марка „4 Pines“- точно тази фирма създаде в началото на годината първата бира, пригодена за нулева гравитация и наречена „Восток“.

Ако трябва да бъдем сериозни, и НАСА и „Роскосмос“ строго забраняват алкохола по време на мисия и не се експериментира с това. Сега австралийците предлагат подобен тест експеримент срещу 95 хиляди долара. Запоят ще стане всъщност на височина 100 километра, малко след линията на Карман, където започват да действат законите на безтегловността. Астронавтите ще опитат от 5,1-процентовата бира „Восток“, но само по до 250 милилитра от пенливата течност на човек. В момента Thirsty Swagman преговаря с фирми за космически туризъм – „Върджин“, „Рокетшип“ и „Армадило“.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us