Важно

Официално признание – човекът е най-големият хищник

Макар всички да сме убедени във факта, че човекът е най-големият хищник още от първите часове по биология в училище, тази истина бе препотвърдена отново от британски учени от университета в Лестър.

Човешката доминантност над околната среда е причинила промени в световните екосистеми, които са безпрецедентни за последните 500 милиона години е заключението на екипа от палеобиолози, водени от Ян Заласевич. Никога преди един единствен вид не е ставал върховен хищник по суша, въздух и вода. Човешката дейност води до намаляване на разнообразието от растения и животни в цял свят, защото организмите, които не са пряко полезни за човека, измират заради промени в екосистемите или свръхексплоатацията им.

Най-големите непосредствени губещи са едрите хищници като тигрите и лъвовете, докато опитомените от човека животни като домашните котки се множат в новия свят.

Хората използват неразумно земните природни богатства, като се започне от горенето на изкопаеми горива, с което променят климата и се стигне до намаляване на биоразнообразието заради изсичане на горите и урбанизацията.

С новите технологии като селективно отглеждане на животни и генно модифициране хората вече пряко въздействат върху еволюцията на други видове, като в същото време се намесват и в моделите за естествен подбор чрез причинени от тях промени в околната среда.

Големите измирания на видове и промените в климата не са нови за Земята. Доказателство за това са ледените епохи и изчезването на динозаврите.

Сегашните промени в околната среда обаче са нещо различно. В миналото вулканичните изригвания, сложните екологични катастрофи и удари на метеорити са причинявали структурните промени на планетата ни. За разлика от тях днешните промени, като глобалното затопляне, подкиселяването на океаните, намаляването на биоразнообразието, създават „нов вид природа“.

След 1990 г. темпът на изчезване на гръбначните животни е от 10 до 100 пъти по-висок от нормално. Оттогава за 100 години са изтрити от лицето на Земята поне 468 вида.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us