Важно

Особености на германското чудо


В края на миналата година недолюбваният от французите нов техен президент Франсоа Оланд обяви в Осло, че кризата в еврозоната е свършила, а Европейският съюз блестящо се е справил с проблемите. Аргументите му бяха, че Гърция е получила жизнено необходимите й средствата, Испания се е закрепила, а в Италия е настъпила политическа стабилност след ерата Берлускони. Тогава, преди малко повече от половин година, германският канцлер Ангела Меркел не изказа такъв ентусиазъм. Но през лятото на 2013 г. Германия и Франция дружно огласиха края на спада. Берлин и Париж се похвалиха с по-добри от очакваните данни за икономически растеж през второто тримесечие на годината. Германската статистика отчете най-силния ръст на брутния вътрешен продукт на страната от година насам. Франция пък излезе от рецесията, като това е най-силното тримесечие откакто Оланд встъпи в длъжност. 

Европейската икономика е достигнала най-високото си равнище от над две години през август, показа и комбинираният индекс на компанията за финансова информация Маркит. За лондонската компания оптимизмът идва от повишения комбиниран индекс на мениджърите по доставките (PMI), измерващ активността в сектора на услугите и промишлеността в еврозоната. Той се е повишил до 51,7 пункта спрямо 50,5 пункта през юли, което е най-високото равнище от 26 месеца. Анализаторите очакваха показателят, който се основава на проучване сред 5000 компании да достигне 50,9 пункта. Границата от 50 пункта разделя спада от растеж. Ако тенденцията се потвърди, еврозоната би трябвало през третото тримесечие да отчете най-големия си икономически растеж от пролетта на 2011 г. Повишаването на индекса през август до голяма степен се свързва с представянето на Германия, където показателят е нараснал най-много от януари (53,4 пункта), подкрепен от вътрешното търсене и износа.

Потребителското доверие в еврозоната е нараснало повече от очакваното през август на фона на признаците, че икономиката в региона е на път да се възстанови след продължителната рецесия. Това показват данни на Европейската комисия.

Настроенията сред домакинствата от валутния съюз са се подобрили до минус 15,5 пункта през август спрямо минус 17,4 през юли. Икономическата продукция в еврозоната е нараснала по-бързо от очакваното през август.

Германия отчете бюджетен излишък от 0,6 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) за първата половина на годината благодарение на нарастващите приходи от данъци, които са укрепили държавните финанси. Излишъкът в бюджета на най-голямата европейска икономика възлиза на 8,5 милиарда евро за периода януари-юни.

Състоянието на Германия бе описано като новото чудо заради излишъкът от 8,5 милиарда евро, с който Берлин изглежда излиза от кризата, и то без тежки травми. „Благодаря ви за това, което правите за страната ни. Благодаря ви за това, което правите за Европа“, каза канцлерът Ангела Меркел пред мениджърите, събрали са за традиционния „Ден на германската индустрия“ през август.

 

Индустрия и качество

 

Германската индустрията, която още се слави по целия свят като една от създаващите най-висококачествени продукти, осигурява една четвърт от брутния вътрешен продукт на Германия, а работещите в сектора са над 8 милиона души. Председателят на Съюза на германската индустрия Улрих Грило нарича бранша „машина за създаване на работни места“.

Днес Германия продължава да изнася най-вече автомобили, машини и продукти на химическата промишленост. Важна е и ролята на държавата, която финансира изследователска дейност, като 90% от тези средства са предназначени за промишлеността.

 

Стабилна икономика въпреки политическите различия през годините

 

През времето на финансовата криза само с 5% се сви германската икономика през 2009 г. и само за две години отново се възстанови. Гаранцията за стабилност е заложена още през 1998 г., много преди кризата, с програмата на приятеля на Владимир Путин – социалдемократът Герхард Шрьодер и неговата програма „Дневен ред 2010“. Тогава, докато останалата Европа се пъчи с икономически постижения и социално благоденствие, в Германия се извършват реформи на пазара на труда и в социалната система. Този курс продължава и по време управлението на христиандемократа Меркел.

 

Изборите за Бундестага под знака на потъваща Гърция

 

Макар Германия да излиза от кризата стабилна и по-силна от всякога, германските данъкоплатци имат въпроси, тъй като парите им отидоха за стабилизирането на банките, а не за здравеопазване и образование например. А както е ясно, хората по целия свят държат на тези два сектора най-много от всичко. На 22 септември предстоят изборите за германския парламент. А те очевидно са важни за целия Европейски съюз, заради водещата роля на Германия в него.  На 1 септември сегашният канцлер Ангела Меркел ще дебатира с основният ѝ конкурент представителят на социалдемократите Пеер Щайнбрюк.

През последните години Германия почти се сроди с Гърция и темата за икономическото възстановяване на южната европейска страна изглежда почти като вътрешнополитическа за Германия. Преди изборите за Бундестаг всички страни в Берлин са наясно, че Атина е има нужда от нов спасителен пакет от мерки, но никой в Берлин не се наема да очертае конкретните му параметри.

Доказателство за това са размитите официални данни за това колко ще струва спасяването на давещите се други европейци на Германия. Германските медии разкриха, че изчисленията за 95,3 милиарда евро, които Берлин ще трябва да отдели за спасителни пояси на Гърция, Испания и Португалия са крайно занижени. Всъщност са нужни 122 милиарда германски евро за укрепване на Европейския фонд за финансовата стабилност (ЕФФС) и за Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ). Освен всичко икономисти се опасяват, че предоставените кредити от Германия никога няма да бъдат върнати.

 

Южняшки обвинения

 

Германия ще трябва да продължи да се сражава и емоционално с потъващите от Южна Европа, които я обвиняват, че налага реформи в Гърция, Португалия и Испания, които единствено увеличават германското конкурентно предимство пред останалите. Критиците отбелязват, че Германия определя правилата, които да носят единствено полза на нейната икономика. Такива са например ниските лихвени равнища в еврозоната, които перфектно обслужват Берлин. Освен това Южна Европа критикува Германия за ролята й на жертва и припомня, че всички европейски страни солидарно понасят последствията от кризата, но ако Германия в крайна сметка е на печалба, то Гърция, Португалия и Испания са в безизходица, следствие от тази небалансирана солидарност. Югът обвини Меркел в погребване на социалния модел с унищожаване растежа чрез намаляване на потреблението, инвестициите и търсенето отвън.

 

И малко корупция по оста Атина – Берлин

 

Германската полиция извърши обиски в офисите на две германски фирми заради нередности при сделки с Гърция. Предполага се, че шефовете на отбранителния концерн Rheinmetall AG и доставчика на електрооборудване Atlas Elektronik в Бремен и Ведел са дали подкупи в размер на 18 милиона евро на длъжности лица в Атина, за да укрият данъци.

 

 

Без различия, но не безразлично

 

Преди изборите различията между големите партии в Германия трудно се откриват. Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел изключително прилича на опозиционните Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и Зелените по въпросите на енергетиката, заплащането и семейната политика.

От друга страна обикновените германци живеят с усещането, че политиците се грижат само за собствените си интереси. Доказателство за това е провалът на двама от министрите на Меркел, които бяха принудени да подадат оставка заради плагиатство на докторските си дисертации. Кампанията на социалдемократа Пеер Щайнбрюк започна катастрофално, след като се разкри, че е получил общо 1,2 милиона евро за изнасяне на речи, докато е бил член на парламента.

 

Global vision

 

На фона на изплуването от икономическата криза, спасяването на Гърция и другите изоставащите южноевропейски страни и преди изборите за Бундестаг германският канцлер отстоява методично и твърдо още една своя позиция – идеята за създаването на най-мощната в света икономическа зона – между ЕС и САЩ. Но и на този фронт Меркел има да се справи с огромна спънка – разразилия се през лятото скандал за следенето в Интернет, където Вашингтон играе ролята на организатор и непочтен партньор. Бившия консултант американската агенция за национална сигурност Едуард Сноудън разкри тайната програма Prism, с която САЩ шпионирали европейските си партньори. Опонентът на Меркел социалдемократът Пеер Щайнбрюк дори я обвини, че е нарушила клетвата да пази основните права на германските граждани.

Меркел поиска от американския президент Барак Обама обяснение за мащабното следене в интернет на гражданите и работата на разузнавателните служби. Меркел не се е отказала от идеята за създаването на гигантски вътрешен пазар между САЩ и ЕС.

 

 

Победа на изборите

 

Германците харесват сегашното си правителство и никое друго не се е радвало на такава популярност, сочат проучванията. Доверието на германците в управлението на консервативната партия на Ангела Меркел и нейния по-малък коалиционен партньор – Свободната демократическа партия – видимо расте.

49 на сто от анкетираните, т.е. 8 процента повече, отколкото през май, са доволни от работата на това правителство, 3 на сто – дори „много доволни“.

55 на сто от избирателите желаят следващото германско правителство да бъде съставено от Християндемократическия съюз и едва 33 процента са за правителство на социалдемократите.

Това е най-високият процент на одобрение към правителството за настоящия му мандат и вторият случай в Германия от 1997 г. насам, при който работата на действащ кабинет получава положителна оценка от над половината от избирателите.

 


По Бисмарк

 

Говоренето за германската политика не може да мине без Бисмарк (Ото Едуард Леополд фон Бисмарк-Шьонхаузен), роден на 1 април 1815 г. и починал на 83-годишна възраст, известен и с прозвището Железният канцлер. Днес мнозина наричат Ангела Меркел Желязната канцлерка. На Бисмарк се приписват какви ли не цитати, много от които изобщо не са лицеприятни поне за обитателите на Балканите. Като канцлер на Германската империя той е свързан с България, като му се приписва определението за нас като прусаците на Балканите. 

Ако повторим една лъжа три пъти, народът ще повярва. 

Дори победоносната война е зло, което трябва да бъде предотвратявано от мъдростта на народите.

Германците спят по-добре, когато не знаят как се правят вурстчетата и законите. 

Една страна може да бъде управлявана и с лоши закони, но с добри чиновници.

Животът ме научи да прощавам много, но още повече – да искам прошка.

Най-много се лъже след лов, преди война, по време на избори.

Самата природа ми определи да стана дипломат. Роден съм на 1-ви април.

С един милион байонета може да направиш всичко, освен да седнеш на тях.

Не вярвай на нищо в политиката, докато то не бъде отречено официално.

Тайната на политиката е добър договор с Русия.

Важното е да правиш история, не да я пишеш.

Глупаците се учат от собствените си грешки, аз се опитвам да се уча от грешките на другите.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us