Важно

Първият суперекологичен квартал построен в Шийлдс


Първата суперекологична улица с дървени постройки, снабдени с тоалетни, използващи дъждовна вода, се намира в южната част на Шийлдс, Великобритания.

Кварталът се казва Синклер Медоуз и е изцяло от бунгала с нулева емисия на парникови газове. Това са 21 дървени къщи, използващи компост, като в тях ще се настанят 52-ма обитатели – от 2-месечно бебе до 70-годишни пенсионери. Експерименталният еко комплекс бе изграден от групата Four Housing, която разработва подобни проекти. Къщите изцяло се захранват със слънчева енергия чрез фотоволтаични панели и ползвателите ще плащат едни от най-ниските сметки за електричество в Обединеното кралство. Новодомците ще получат специално обучение как да се впишат в суперекосистемата, която произвежда повече енергия, отколкото черпи. Общ бойлер, работещ с биомаса от дървени стърготини, ще осигурява отоплението и топлата вода.

Тоалетните използват дъждовна вода, събирана в специални резервоари, след като се стече от покривите. Девет от къщите разполагат с три стаи, останалите с две. Те са всички с южно изложение, така че максимално да оползотворяват топлината. В комплекса са предвидени къщички за птици, за прилепи и „хотел за бръмбари“, където ползвателите ще отглеждат полезни за екосистемата насекоми.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us