Важно

Пауза в глобалното затопляне


Студеното арктическо лято доведе до рекордно увеличаване на ледена шапка с 60 процента само за една година и водещи центрове за изследване на климата вече приемат, че има „пауза“ в глобалното затопляне.

Леденият слой вече е с размера на половин Европа и се простира от канадските острови до северните руски брегове, макар и още да не е започнало годишното замръзване. Тази година североизточният пасаж от Атлантическия към Тихия океан остана блокиран и някои кораби трябваше да променят маршрута си.

Доклад на Междуправителствения съвет за измененията в климата към ООН накара някои учени да заявят,  че светът е тръгнал към период на захлаждане, който ще продължи  до средата на века. Ако това е вярно, то ще противоречи на  компютърните прогнози за предстоящо катастрофално затопляне. Само преди няколко години беше прогнозирано, че до 2013 г. през лятото в Арктика няма да има лед.

Прогнозите за катастрофално затопляне доведоха до инвестиране на милиарди за мерки за ограничаване на ефекта от промените в климата.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us