Важно

Паяк обитава пластмасовия континент


Концентрацията на миничастици от пластмаса, които плават на повърхността на северната част на Тихия океан се е увеличила стократно през последните 40 години. Това е замърсяване на природната среда е с неизмерими последици, според изследователите от Калифорнийския университет в Сан Диего. През периода между 1972 и 1987 г. микрочастиците от пластмаса (с диаметър под 5 мм) са били относително рядко срещани в субтропичното завихряне на северния Пасифик. Повече от половината от пробите от това време нямат нито една такава частица. В същата зона между 1999 и 2010 г. концентрацията на микрочастиците от пластмаса се е увеличила стократно.

Следователно гигантската плака от плаващи в океана късчета, с дебелина на някои места от няколко десетки метра, създава среда за възпроизвеждане на вид воден паяк Halobates sericeus. Той е способен да живее в морска среда, но той има нужда от твърда почва, за да снася яйцата си и „пластмасовият континент“ става за него мечтания инкубатор. Паякът служи за храна на крабовете, рибите и морските птици, но също е и хищник, който унищожава зоопланктона и хайвера на рибите.

Според Националния институт за космически изследвания на Франция плаката от плаващи частици се разпростира върху около 3,4 милиона квадратни километра, а теглото на твърдото съдържание се изчислява в десетки милиона тона.

Надежда за решаването на проблема с пластмасовия континент дава откритието на учени от Йейлския университет. Те са открили еквадорска гъба, способна да „изяжда“ платмасовите отпадъци. Гъбата била открита в джунглата на Еквадор и била способна да разгражда една от най-разпространените пластмаси – полиуретана. Спорите на Pestalotiopsis microspora са способни да разграждат този полимер в анаеоробни условия. В природата тези гъби спомагат за разлагането по естествен път на растенията, след като приключи жизненият им цикъл. Сега за пръв път учените от Йейлския университет тестваха способността им да разграждат и полиуретана.

Екипът се надява да открие и нови живи организми, способни да разграждат други разпространени видове пластмаси.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us