Важно

Пчели роботи ще опрашват растенията


Учени от Харвардския университет и биолози от Североизточния университет в Бостън създадоха изкуствени насекоми, които могат да опрашват културите. В рамките на лансирания през 2009 г. проект RoboBee вече летяха пчели роботи с размах на крилете 3 сантиметра. Крилете са задвижвани от „мускул“, създаден от пиезоелектрични материали, които се деформират под въздействието на известно електрическо напрежение.

Преди обаче пчели роботи да полетят из полята, учените ще трябва да се справят с няколко сериозни предизвикателства. Едно от тях е свързано със захранването на изкуствените насекоми с енергия. За целта учените работят над създаване на миниатюрни батерии.

Друго предизвикателство е разработването на система за навигация и разпознаване, съобразена с онова, което вижда летящата пчела. Не по-малко предизвикателство е „сътрудничеството“ между пчелите роботи, което трябва да се осигури, без да се прибягва до безжична комуникация. Когато се върнат в „кошера“, хилядите пчели роботи ще складират информациите си в компютърна памет.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us