Важно

Петролните мултинационални компании печелят но са с неясно бъдеще

Треската за петрол отново се разгоря в световната надпревара за достъп до енергия. Петролните мултинационални компании могат да печелят много заради високите цени на суровия петрол, но в централите им расте безпокойството откъде ще идват петролът в бъдеще.

Става все по-трудно да се добереш до източници, които са лесно достъпни от икономическа гледна точка, а още по-важно – безопасни и по политически, и по технически причини.

Световното търсене на петрол нараства. Иранският министър на петрола Ростам Каземи, чиято страна председателстваше ОПЕК през 2011 г., прогнозира повишаване от 1,1 милиона барела петрол дневно на търсенето тази година, а 12-те големи производители на петрол, които са обединени в ОПЕК, очакват голямо увеличаване на търсенето на енергия до 2035 г. Главният изпълнителен директор на BP Боб Дъдли, обявявайки печалбата на компанията от 23,9 милиарда долара за 2011 г., прогнозира голямо нарастване на търсенето. Няколко дни по-рано, Royal Dutch Shell отчете чиста печалба от 30,9 милиарда долара, а ExxonMobil обяви в края на януари печалба от 41,1 милиарда долара.

Обаче над 90 % от суровия петрол се изпомпва от огромните държавни концерни в Русия, Саудитска Арабия, Венецуела и Иран – не от петролните мултинационални компании. Арабската пролет и кризата, свързана с Иран, показаха, че е изключително трудно да се прогнозира кой ще получи достъп до големите световни находища и на каква цена. Неопределеното положение в Либия, политическата несигурност в Египет, непредсказуемостта в Иран правят всеки план за бъдещето труден.

Според годишния доклад на ОПЕК най-големите резерви сега са във Венецуела – с 297 милиарда барела. Те са повече от резервите на Саудитска Арабия, която може да е надценила с 40 % своите запаси, според Уикилийкс.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us