Важно

Пресметнаха колко е било топло през еоцена


Този период е бил с висока концентрация на въглероден двуокис

 

Американски и италиански учени установиха каква е била температурата на Земята преди 50 милиона години, когато концентрацията на въглероден двуокис е била много по-голяма.

Това е първото изследване, което сравнява многостранни геохимически и температурни показатели, с които се определят годишните и сезонните температури. Резултатите ще помогнат за прогнозите на бъдещето на планетата ни.

През ранния еоцен преди 50 милиона години времето е било топло. В северния полярен кръг са живели крокодили, а в Аляска е имало палми. Въпросът е колко по-топло е било на различните географски ширини. Данните показват, че температурата на водата по субтропичното крайбрежие на Мексиканския залив е била около 27 градуса Целзий – малко по-хладно, отколкото е установено от по-ранни изследвания. Сегашните температури там са средно 24 градуса. В този район температурата не е варирала с повече от 3-5 градуса през сезоните, докато сега варира с 12 градуса. Полярните и субполярни райони, макар и по-топли от сега, не са били чак толкова горещи, колкото показват други изследвания. За изследването учените са направили химически анализ на черупки от фосили и на органична материя.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us