Важно

Професор прогнозира как ще се променят САЩ заради глобалното затопляне

Глобалното затопляне може да доведе до кардинални промени във флората, фауната, метеорологията, дори и в географията на САЩ още през този век, твърдят американски учени. Както отбеляза професор Робърт Лампарт от Станфордския университет едно от най-видимите последствия от глобалното затопляне, ако се запазят сегашните тенденции, ще бъде повишаването на равнището на световния океан. Най-силен ще бъде ефектът върху крайбрежните райони на страната. Ще бъдат засегнати Флорида, много градове от Източното крайбрежие, областите около Лос Анджелис и в района на Сан Франциско.

„Ако някой се окаже в САЩ след 100 години, той навярно ще се учуди колко силно се е увеличило нивото на световния океан“, твърди Кристофър Зганиър от международната природозащитна организация „Нейчър консърваси“. Според прогнози на учените към 2100 година равнището на океаните ще се повиши между 20 сантиметра и 2,4 метра. Това ще доведе до масово преселение на жителите от крайбрежието към вътрешността на страната.

Топлината ще се премести на север. Климатът в щата Масачузетс до края на века ще стане такъв, какъвто сега е в Северна Каролина. На територията на САЩ на много малко места ще пада сняг. Ще бъде изгубена голяма част от снежната покривка на Аляска. В Калифорния заснежените планини ще намалеят с 50-80 процента.

Всички тези процеси ще се отразят на местната флора и фауна. Екосистемите ще станат по-малко разнообразни, като най-засегнати ще са саламандрите, жабите, малките бозайници, белите мечки.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us