Важно

Растенията сами се оплакват от лош климат


Финансираният от Европейския съюз проекта PLEASED (Plants Employed As SEnsing Devices – Растения, служещи като сензорни устройства) ще изучава как реагират растенията при промени в заобикалящата ги среда. Всъщност учените ще се опитват да уловят електрическата активност при растенията, настъпваща при промени в заобикалящата ги среда. Технология е подобна на тази в електроенцефалограмите.

Специалистите са уверени, че проектът ще им помогне да разкрият широк аспект от фактори, свързани с околната среда и климата.

Същевременно учените откриха, че от милиони години корените на дърветата в планинските

райони регулират глобалния климат, като предотвратяват възможността земната атмосфера да стане прекалено гореща или прекалено студена.

Учени от Оксфордския университет и университета в Шефилд си дали сметка, че когато температурите са по-високи, израстват по-тънки листа по дърветата в планините, а почвата омеква. Високите температури са също в основата на по-бързото израстване на корените на дърветата.

При по-мека почва бързо растящите корени могат по-бързо и по-ефикасно да разчупят скалите под земята и да раздробят минералите в нея. По този начин се улеснява процес, при който раздробеният материал се комбинира с въглероден диоксид. Става въпрос за „извличане“ на въглероден диоксид от атмосферата и охлаждане на планетата.

„Изследването разкрива, че дърветата могат да са като спирачка за екстремни климатични промени, а корените на дърветата в планините в тропически райони, като например Андите, играят огромна роля, заяви съавторът на изследването Ядвиндер Мали от Оксфордския университет. Все пак този процес отнема милиони години.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us