Важно

Размина ни се глоба за ветропаркове


Европейската комисия няма да глоби България заради случая с ветропарковете в района на Калиакра, въпреки че срещу страната ни бе задействана съдебна процедура. Причината беше разрешението за строеж на вятърни турбини на миграционния път на застрашени видове птици.

Проектът на ветропарковете край Калиакра се движи от „Уинд Енерджи“ и включва 95 вятърни перки, както и още 150 обекта, включително ваканционно селище. Според ЕК той е в рамките на защитена територия и не е отчетено, че ще влияе на миграцията на прелетни птици. Очаква се ЕК да внесе делото в Европейския съд. Зад проекта стои бившият председател на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров

Разрешението за изграждането на парка край Калиакра е дадено през миналата година от РИОСВ-Варна. По-късно тогавашният министър Нона Караджова го отмени, но инвеститорът обжалва. Административният съд не зачита държавната заповед и приема решението на РИОСВ за меродавно

В отчета за 100 дни дейност новият екоминистър Искра Михайлова обяви, че срещу България са започнати 14 наказателни процедури от страна на Европейската комисия заради нарушения в сферата на околната среда.

От 14-те наказателни процедури пет са свързани с опазване на биоразнообразието, три – на въздуха, две – на отпадъците и по една за непълно въведени европейски изисквания, свързани с води, генно-модифицирани организми и климата, и за невъведена директива в областта на климата.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us