Важно

Руски учен отмени глобалното затопляне


Проби от Антарктида показват цикли от по 100 000 години

 

Земята не е заплашена от глобално затопляне, заяви шефът на Института по криосфера на Земята към Сибирското отделение на Руската академия на науките академик Владимир Мелников.

Според него до голяма степен проблемът е раздухван от журналистите, които заблуждават обществеността.

Съществува диаграма за изменение на температурата на Земята за 12 000 години, която нагледно доказва, че днес се намираме в междуледников, тоест в топъл период, обяснява Мелников. Той допълва, че преди 6000 години температурата на въздуха на Земята е била с над три градуса по-висока от сегашната средна, а точно тогава е бил разцветът на Шумерската цивилизация.“ Мелников все пак призна, че има незначително затопляне, но според него то не е глобално, защото само преди 700 години по времето на Чингис хан е било по-топло, отколкото е днес.

Академик Мелников огласи и резултати от сондирането на дълбочина 4 километра в Антарктида, което продължи няколко десетилетия. Учените са получили образци от вода от подземно езеро и са изследвали проби от леда. Благодарение на тях става ясно, че на всеки 100 000 г. температурните цикли на Земята се повтарят. Пробите са запечатали всички атмосферни изменения: валежи, прах, газове. Мелников завършва, че наистина се наблюдава повишаване на средните температури на Земята, но то не бива да се свързва с с някакво ново явление.

Същевременно американски учени съобщиха, че постепенно затопляне в северната част и тропическите райони на Атлантическия океан допринася за драстични климатични промени в Антарктида.

На фона на отмяната на глобалното затопляне идва и новината, че 2013 г. е шестата най-гореща година на Земята от 1850 г. насам, заедно с 2007 г. Статистическите данни са на Световната

метеорологична организация. Средната температура през 2013 г. потвърждава тенденцията за дългосрочно затопляне, отбеляза нейният генерален секретар Мишел Жаро.

Метеорологични данни се събират от 1850 г. През 21-ви век СА регистрирани 13 от 14-те най-горещи години на планетата. Рекордът принадлежи на 2010 г. и 2005 г., когато средните  температури надвишават с около 0,55 градуса Целзий нормалните  стойности, а на трето място е 1998 г., която е белязана от феномена Ел Ниньо.

Друго изследване показва, че безпрецедентно увеличаване на пасатите над Тихия океан е забавило климатичното затопляне през последните 12 години, но ефектът от този феномен е временен и температурите отново ще започнат да се повишават. Увеличаването на пасатите над екватора в Тихия океан е усилило движението на океанската вода, отбелязаха австралийски учени от университета на Нов Южен Уелс.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us