Важно

За много години!


Измина и 2011 г. Предстои за четвърти път да влизаме в „много лоша година“. Така беше през 2009-а, 2010-а и 2011-а. Този път очакванията са още по-лоши.

Това не е най-доброто начало на коментар за новогодишен брой на списание. Но за съжаление е факт.

Какво се случи през изминалата година в геодезическата гилдия.

Бяха одобрени и влязоха в сила сравнително голям брой кадастрални карти с договори от 2008 г. Това малко отвори геодезическия пазар.

Беше избрано ново ръководство на Камара на инженерите по геодезия и Асоциация на геодезическите фирми.

Бяха изработени и одобрени: „Наредба за планирането, изпълнението, контролирането и приемането на аерозаснемане на резултатите от различни дистанционни методи за сканиране и интерпретиране на земната повърхност“ и „Инструкция за определяне на геодезическите точки с помощта на глобални навигационни спътникови системи“.

Бяха прекратени 4 процедури за възлагане на обществени поръчки за изработване на кадастрални и специализирани карти по българското Черноморие.

Бяха прекратени 8 процедури за възлагане на обществени поръчки за изработването на кадастрални карти.

По възлагане на МЗХ беше изработена нова цифрова ортофотокарта на България за нуждите на системата ИСАК.

Имаше търг за изработване на цифрова карта на подземните проводи на гр. Русе.

Имаше два търга с Възложител АПИ за заснемане на изградени и рехабилитирани пътища.

Имаше търг за изработване на проект за ограда между България и Турция.

 

Може би пропускаме нещо, но в най-общи линии – това бяха нещата, които се случиха на гилдията през 2011 г.

В резултат на всички тези действия, много от малките геодезически фирми прекратиха дейността си. Доста колеги останаха без работа, други – с намалени доходи. Съвсем наскоро бяха раздадени дипломите на студентите от Геодезически факултет при УАСГ. Въпросът за тяхната професионална реализация в България е с неясен отговор.

 

Но нека погледнем с повече оптимизъм.

Дойде новата година. Дай Боже нещата да потръгнат. От АГКК дадоха слаба светлинка, че може би финансиране за 2012 г. ще има. Дано светлинката да не е от идващ влак.

В тези моменти всеки трябва да си направи равносметка и да съсредоточи всичките си усилия за постигане на добри резултати. Нека в тези трудни времена да вложим всичкото си старание, за да създаваме добър продукт. Да покажем, че без нашия продукт нещата не вървят. Вярно е, че само морално удовлетворение не е достатъчно. Но винаги има надежда.

Нека си пожелаем преди всичко да сме здрави. Да прибавим и малко усмивки и повече късмет. Но да не забравяме, че всеки трябва да се бори за късмета си. Да не чакаме късметът да ни търси, а ние да се стремим към него.

 

Екипът на списание „Геомедия“ пожелава на всички колеги много здраве, много усмивки и много късмет през новата 2012 г.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us