Геодезия

Великобритания няма да ползва Galileo за отбрана и критична инфраструктура след Брекзит

На 1 декември британското правителство потвърди, че ще проучи възможностите за изграждане на собствена ГНСС както за военни, така и за граждански цели и ще продължи да работи със САЩ за достъп до военни GPS сигнали.

Британските въоръжени сили трябваше да имат достъп до криптираните сигнали на Galileo, но Националният център за кибер сигурност и Министерството на отбраната са стигнали до заключението, че няма да е в интерес на Обединеното кралство да ги използва, ако не участва пълноценно в тяхната разработка.

Министър председателят Тереза Мей коментира въпроса:

„От самото начало бях ясна, че Великобритания ще остане твърдо ангажирана с колективната сигурност на Европа след Брекзит. Но като се има предвид решението на Европейската комисия да забрани на Великобритания да участва пълноценно в разработването на всички аспекти на Galileo, е наше право да намерим алтернативи. Не мога да оставя на въоръжените ни сили да разчитат на система, за която не можем да сме сигурни. Това не би било в нашия национален интерес. И като глобален играч с инженери от световна класа и стабилни съюзници по целия свят, имаме много други възможности.“

През август правителството покани британската индустрия и институции да разработят опции, като за проекта са отпуснати 92 млн. британски лири. Оттогава са получени над 50 предложения на национално ниво и в момента са обявени серия от ключови договори.

Британските отвъдморски територии и владения на Короната ще бъдат използвани за осигуряване на необходимата глобална наземна мрежа.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us