Геодезия

VisionMap с проект за заснемане на България

Геомедия

Израелската компания VisionMap – разработчик и производител на аерозаснемащата и картографска система А3, проведе семинари, посветени на новия модел на компанията – A3 EDGE.

aerokamerata

Аерокамерата

Лекциите засегнаха принципи, различия, преимущества на A3 EDGE. Бе представена работата на A3 LightSpeed от планирането на полетите до автоматичното производство на ортофото. Отделно място бе отделено на перспективните снимки с А3 с Oblivision, както и на моделиране на снимки с Acute3D.

EdgeSprjamoOstanalite

Сравнение на другите камери с камерата от системата A3 Edge (долу)

Компанията VisionMap и нейните продукти бяха представени от д-р Юрий Райзман, вице-президент и главен научен специалист. Поради големия интерес освен двете планирани представяния в БАН и УАСГ, беше проведено и трето в Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Представянето на системата за аерозаснемане беше организирано от „Геодетект”ЕООД.

Райзман демонстрира параметрите на изготвен проект за заснемане на територията на България. Заснемането е изчислено за три различни класа самолети със съответни височини на летене – 5000, 6800, 8500 метра. Времето за заснемане на цялата територия е 13, 8 или 5 дни, при полет средно 5 летателни часа на ден и допустим ъгъл за ортофото 2α = 65°. Времето за получаване на ортофото на територията на страната в напълно автоматичен режим, без намеса на оператор и при използване на само една обработваща система A3 LightSpeed, e: при GSD 25 см – 18 работни дни; при GSD 20 см – 29 работни дни и при GSD 15 см – 50 работни дни. В тези дни не са включени създаването на DSM/DTM моделите и контрола по качеството. За тях е необходимо още около 30% допълнително време.

syrvurytZaObrabotka

Сървърът за обработка

Още с предходните разработки при аерокамерите компанията е заявила една от високите позиции по отношение на производителност, точност и качество на изображенията.

Новата A3 Еdge може да се похвали с ъгъл на полезрението от 109˚, възможност за квази панорамни снимки, система за компенсация, напречен размер на изображението 78 000 пиксела и тегло от едва 42 килограма. Фокусното разстояние от 300 мм и допринася за по-високата разрешителна способност.

В зависимост от големината на пиксела (GSD) с A3 Еdge се покриват от 171 км2 за час (GSD =5см) до 7001 км2 за час (GSD =30см). За разлика от повечето аерокамери на пазара с нея може да се заснемат едновременно ортогонални и наклонени снимки.

gradskiSnimki

Градска снимка

В комбинация със системата A3 LightSpeed за автоматична последваща обработка от компанията заявяват четири пъти по-бързо получаване на краен продукт.

Системата на VisionMap A3 EDGE е за картографиране, производство на ортофото и 3D моделиране. Системата включва аерокамера, система за наземна обработка. Наземното решение зависи от височината на полета. Системата гарантира точност без опорни точки и без наземни GPS станции.

Новото поколение дава значително по-добро изображение. Подобрена е стабилизацията на образа.

Системата може да се използва за картографирание, кадастрално заснемане, за създаване на 3D модели, за градски снимки с висока резолюция, за заснемане на гори и земеделски площи, за проследяване на бедствия.

Технологията за заснемане на изображенията е патентована. С нея може да се планира полета, да се управлява камерата, да се разглеждат снимките с FlightViewer, да се работи с проектите с DataViewer и с т. нар. Control and Processing Center да се управляват проектите. LightSpeed позволява фотограметрична обработка. Системата прави и аеротриангулация и като краен резултат се правят ортофотопланове.

zasnemanetoVisoko

Пълна снимка

detail

Детайл от пълната снимка

drugDetail

Друг детайл

tretiDetail

Детайл

entiDetail

Детайл

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us