Геодезия

Вода от мъгла в Чили

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) заедно с колеги от Епископския университет на Чили в Сантяго събират мъглата и я превръщат в питейна вода, която може да се използва и в селското стопанство.
 
Това става чрез мрежести структури, издигнати на височина, където постоянно има мъгла, като за място на експеримента е избрана пустинята Атакама на брега на Чили, където се намират едни от безводните региони на Земята.
 
Учените се вдъхновили за нестандартния метод от бръмбарът Намиб, който събира вода за хидратация от мъглата, като използва покритието на твърдите си крила. Те имат както хидрофилни (привличащи вода) изпъкналости, така и хидрофобни (отблъскващи водата) улеи, които изследователите са имитирали, а целта им е била да намерят решение за справяне с безводието в редица области на планетата.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Аерофото помага за планиране на кризи в Австралия
  Аерофото помага за планиране на кризи в Австралия

  Нов инструмент помага на властите в Австралия да се справят с тежки метеорологични условия, съобщава GIM International. Платформата за въздушни снимки и анализ на местоположението

 • Пуснаха джобни версии на важни закони
  Пуснаха джобни версии на важни закони

  Пуснаха джобни издания на закона за кадастъра и имотния регистър и на закона за устройство на територията.

 • МРРБ: 4000 дка свлачища са картирани с аерофото
  МРРБ: 4000 дка свлачища са картирани с аерофото

  В изпълнение на проект BG16M1OP002-4.003-0003-C03 „Превантивни дейности чрез изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони”, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е извършило аерофото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us