Геодезия

За кризата и геодезията


Както всяка нова година (от поне 10 години назад) така и 2009 г. започна с едно от най-посещаваните, а може би най-посещаваното мероприятие организирано от геодезисти за геодезисти. Както обикновено почти всички присъстващи на Празника на геодезиста, организиран от Асоциация на гедозеческите фирми, си тръгнаха доволни от прекарването, като мястото този път беше Слънчев бряг.

За съжаление, всеки празник си има начало и край. И следват отново делници. Но, може би така и по-добре, защото ще чакаме следващия празник с нетърпение. Но докато го чакаме, трябва неща да работим.

Кризата ни настъпва все по-силно. Всички колеги са я усетили – кой по-малко, кой повече. Има обаче една светлина в тунела. На 26.02.2009 г. в АГКК започна тръжната процедура по, може би, най-голямата обществена поръчка за геодезия от 1989 г. до сега. Най-вероятно всички колеги са запознати с обществената поръчка – изработване на ортофото планове, кадастрални карти, специализирани карти, ЕТК  на черноморското крайбрежие. Става дума за над 750 000 ха. Работата включва почти цялата палитра от геодезически дейности – като започнем от ГММП и завършим с ЕТК. Това е един чудесен случай българските фирми да добият опит в забравената фотогрметрична работа. И най-накрая и България да се похвали с ортофото план в М 1:1000 на голям брой населени места. Да се надяваме, че това няма да бъде последната държавна поръчка с такъв обем.

Интересът към задачата е доста голям. За участие в тръжната процедура са подали документи 11 граждански дружества, съставени от общо 41 фирми, от които 5 чуждестранни. За съжаление все още няма чисто българска фирма, която да е екипирана със самолет и фотограметрична камера. Но има надежда и това да се случи някога.

 

Екипът на списание ГЕОМЕДИЯ, пожелава на всички участници в тръжната процедура успех, а на ръководството на АГКК да ни радва по-често с такива задачки.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us