Геодезия

Заменките – най-голямото престъпление на прехода


В съвременния български език се появи нова дума, която има еднозначен смисъл, най-често се използва в множествено число и коренът й е съвсем български, нетипично за днешно време. Думата е заменки. Природата на заменката е много изменчива и трудно може да се обуздае с думи и да се опише в речника – заменката е нещо, като нищо на света. Според закона, заменяш нещо, което е с някаква стойност, за друго нещо, което е със същата стойност. На практика обаче се оказва, че заменката е да замениш нищо с друго.

Тепърва социолози, политолози и всякакви антрополози ще мислят над заменките и ще търсят обяснение за този феномен. Действително думата е трудно преводима на чужд език, защото върви с цялата история зад нея. А тя е следната:

Схемата

 

Купува се земя или гора във вътрешността на страната или в някой затънтен според заменящите край като Северозападна България например, а след това те се заменят със земя или гори на брега на Черно море или в планината – до ски курортите. След заменката с помощта на близки общинари се променя статутът на земята, изсича се гората, и се строи курортен комплекс например. Доказването на всичко това е трудно и по тази причина е почти невъзможно да се определи на каква стойност са щетите за държавата и реципрочно – за средностатистическия редови български данъкоплатец. Всякакви конкретни данни са неточни и предоставят единствено откъслечни парчета от цялата картина. Предполага се, че през периода 1998 – 2003 г. незаконно чрез заменки е изсечена 40% от дървесината в България. Това обаче не е доказано. Съществуват и списъци с имена на хора, направили заменките. Тези списъци обаче са строго секретни заради факта, че с тях се занимава прокуратурата. Т.е. изменчивостта на заменките става все по-голяма и достъпът до достоверна информация относно тях – все по-невъзможен.

 

Списъци

 

През пролетта на 2009 г. медиите се добраха до списък със заменките, който в крайна сметка е публикуван и на сайта на министерството на земеделието и храните: https://www.mzh.government.bg/NewsRead.aspx?newsId=17839&categoryId=1〈=1&lmid=0. Там обещават, че от 19 март 2009 г., поради големия обем данни всеки работен ден на официалната интернет страница на МЗХ, ще бъдат обнародвани данните от протоколите за замени – имена на физически лица и фирми. Казва се още, че от назначаването на тогавашния министър Цветанов на този пост има издадени общо 13 протокола за замени, като всекидневно ще бъдат публикувани данните и до 27-и март ще бъдат обявени публично всички замени. Списъкът съдържа имена и фирми, но не води до никакви последствия.

 

Писмото от Брюксел

 

Минава почти година и новият премиер на страната Бойко Борисов на съвещание на министерския съвет на 3 февруари запознава кабинета си с писмо от Брюксел. В стенограмата от заседанието е записано следното: „Господин Горанов, трябва да намерите пари и то само за 15 от 47-те заменки за гори, които правителството на Станишев, Доган и Сакскобургготски са направили. Европейската комисия днес ми казва, че след 20 дни трябва да се явя на дело, защото те приемат, че предоставените заменки на гори са държавна помощ. Само за 15 от тях вие трябва да намерите пари, които са в размер на 55 205 621 евро, или 110 милиона лева. А ако се окаже, че някои от тези гори вече са превърнати в земеделски, или им е дадено строително разрешение – отиваме на около 250 милиона лева, които трябва да извадите вие, за да мога аз да се оправя в Брюксел. И това е само за 15 заменки от 47-те!?“

 

Заподозрените

 

zapodozrenite.jpg

Новото правителство прави недотам изненадващи разкрития. Бившият директор на Държавна агенция по горите Стефан Юруков и бившият земеделски министър Валери Цветанов не са единствените замесени в далаверите със заменки на гори, обяви лично министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. „Вината е не само на Юруков и Цветанов, а и на Министерския съвет, защото не са ги контролирали. Всички решения за замени на гори с площ над 100 дка се вземат с решения на правителството, а най-големите заменки са ставали с колективно решение.“

Земеделския министър подава сигнал до главния прокурор Борис Велчев с доклад със списък на всичките 5000 заменки, направени от 1998 до 2009 г. Районната прокуратура е образувала дело за неизгодни сделки, сключвани от длъжностни лица, като то е заведено срещу неизвестни извършители.

От описаните в списъка, шест заменки ще бъдат анализирани най-подробно. Вниманието към тях е насочено от неправителствени екоорганизации в жалба до Брюксел. Щетите само от тези 5 сделки са за 124 млн. евро, поне така са пресметнали еколозите.

Със заменки са се облажили не само общинари, министри и хора от бившия кабинет. Забъркани са служители от поземлени комисии, адвокати и дори съветници на сегашния премиер. Най-усилното време за заменки е било през периода 2007-2009 г. От 1998 до 2009 г. са замени около 450 000 дка.

 

География

 

Заменки са правени на цялата територия на страната. Най-апетитни са морският бряг и ски курортите. Някои заменки целят и строеж на нови курорти на защитени до момента територии. Пример за това са разширяването на ски курортите в Рила и усвояването на района около връх Перелик в Родопите.

 

Шест критични точки

 

Боровец

rila_horiz.jpg

6 евроцента за квадратен метър земя до Сапарева баня

Заменени 1761 дка на 26 май 2006 г.

Щети за държавата – 26,32 милиона евро

Печеливша фирма „Рила спорт“

 

Камчия

kam4ia.jpg

7 евроцента за квадратен метър земя в местността Камчия

Заменени 403 дка на 10 март 2006 г.

Щети за държавата – 28 239 680 евро

Печеливша фирма „Райфайзен инвестъмнт“ – Виена

 

Родопите

perelik.jpg

14 евроцента за квадратен метър земя край Перелик до Смолян пък

Заменени 1965 дка на 22 май 2006 г.

Щети за държавата –  58 678 274,18 евро

Печеливша фирма СТЦ „Перелик“

 

Бургас

burgas.JPG 

63 евроцента за квадратен метър

Заменени 101 дка

Щети за държавата – неизчислени

Печеливша фирма „БВК-инвестмънт“, собственик Тодор Батков

Каварна

Kavarna2.jpg

45 евроцента за квадратен метър

Заменени 287 дка на 5 ноември 2007 г.

Щети за държавата – 8 610 600 евро

Печеливша фирма „КИА-2000“, собственик Иса Сали Феим

Баня Карловско

karlovsko_praskalo.jpg

63 евроцента за квадратен метър

Заменени 101,208 дка

Щети за държавата – 4 051 200 евро

Печеливша фирма „БВК интерстеймънт“

Един пример

Всяка заменка има своите особености, макар принципът да е един и същ. Обикновено освен държавата, при заменките са ощетявани и обикновените граждани – наследници на дадени имоти. Един пример от Бургас показва схемата, по която са ставали заменките.

Венета Чолакова от Поземлената комисия в Бургас получава 7 декара от Държавен поземлен фонд в Крайморие след договор с екс министъра на земеделието и горите Венцислав Върбанов от 23 ноември 2000 г. Имотът е оценен едва за 6 475 лева, а Чолакова дава 11,685 дка в землището на Руен на стойност от 6532 лева. Земята в Крайморие е оценена на 0,825 стотинки за квадратен метър. После Чолакова я продава на известния софийски адвокат Тодор Батков – на 17 октомври 2005 г. По прости сметки земята вече струва 68.45 лева на квадрат. Така Венета Чолакова е успяла да продаде парцела 83 пъти по-скъпо. Освен всичко в тази заменка са забъркани и трима шведи – Ан Мари Елизабет Шарлот-Николаева, Стен Петер Густав-Николаев и Рада Магдалена Йонсон. Те са наследници на д-р Николаев, който пък е придобил земите като зет на прочутия български фолклорист Найден Геров и предявяват претенции към  земята в Крайморие като наследници. Поземлената комисия в Бургас им признава само 200 дка от исканите от тях 300, но по-късно отменя решението си, като предлага компенсаторни записи и не зачита решение на Районния съд в Бургас да върне земите им в реални граници. Съдът се аргументира със скица на инж. Тороманов от 1937 г. и оценка трима експерти. От Поземлената комисия обаче ги убеждават да се задоволят със сумата от 39 000 лв. и да се откажат от претенциите си. Земята е препродадена вече на адвокат Батков и се комасира към останалите му парцели, върху които ще се строи градчето „Форос“, рекламирано като „Град на 21 век“. 

Развръзката

Развръзката от цялата заменъчна история предстои. Най-активна роля в разплитането на конците около далаверите със земя играят неправителствените екоорганизации, които не спират да вдигат шум, макар и заглушавани от мощните фирмени интереси. От министерството на земеделието обясняват, че жалбите до Брюксел са подавани от анонимни организации, като всъщност отказват да признаят първоизточниците като еколозите от „За да остане природа в България“ например. Информацията излиза на бял свят на парче и остава по вестникарските страници. Докога прокуратурата ще разследва предадените й 5000 заменки – не е ясно. Експертите отбелязват, че голяма част от престъпленията са трудно доказуеми и държавата се намира в задънена улица.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов обясни, че София няма как да заяви пред Брюксел, че заменките са държавна помощ, защото автоматично ще ни бъде наложена санкция. Пак той заяви, че заменките са най-голямото престъпление, което е вършено през прехода заради огромните икономически поражения за държавата, оценявани между 1,5 милиарда и няколко милиарда лева. Според доклад на Световната банка се визира сумата от 500 милиона.

Уличеният в заменки съветник на премиера Борисов – Светослав Спасов предложи правителството да създаде публичен електронен регистър на всички заменки, направени след 25 април 2005 г., като в него да се съдържат данни за хората, придобили земи, гори и имоти в населени места. Той додаде и друга посока на скандала, като обясни, че Брюксел се интересува само от заменките след 25 април 2005 г. Така изглежда, че направените преди това далавери не са толкова съществени, защото никой отвън няма да ни проверява за тях. Да му мисли българинът.

opit2.jpg

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us