Геодезия

Започна осмата международна картографска конференция в Несебър

Стефан Пейков

На 20 юни т.г. в Несебър се открива 8-та Международна конференция по картография и ГИС, организирана от Българска картографска асоциация – национален представител в Международната картографска асоциация (ICA). Конференцията в Несебър е от значимите професионални форуми в сферата на геопространствените науки и тяхното приложение в практиката – не само в рамките на ЕС.

В подкрепа на конференцията и статута на красивия черноморски град – и неговата старинна част като Световно културно наследство под егидата на Юнеско, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Община Несебър и Международния търговски и културен център – ГЕОПАН откриха изложба на стари карти от II век до наши дни. Те показват значението на Несебър (Месемврия) като един от културните и търговски центрове на Западното (Българското) черноморско крайбрежие. На старите карти често пъти Месемврия е изобразявана с червено мастило, което показва, че градът се намира под егида на суверен.

Идеята на организаторите на изложбата е да се продължи и поощри събирането на карти и архиви за града – Световно културно наследство, които се намират разпръснати по света.

В София са показани ценни карти за Несебър от колекции на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Британската библиотека – Лондон, Библиотеката на Руската академия на науките – Санкт Петербург, Библиотеката на гражданския музей „Корер“ – Венеция, Библиотеката Томазо Корсини – Флоренция, Държавен архив – Венеция, Националната библиотека „Марчиана“ – Венеция, Френската национална библиотека „Галика“ – Париж, Саксонската библиотека – Дрезден, Военен архив – Виена и Държавната библиотека на Пруското културно наследство – Берлин. Представени са и карти от частните колекции на д-р Симеон Симов, Тоскана – Италия, Климент Атанасов – Бургас, Николай Гичев – Стара Загора, Георг Кайм, Берлин – Германия и Анастас Ангелов – Варна.

По повод на предстоящата картографска конференция в Несебър, организаторите на изложбата издадоха постер на английски език, с който заявяват своето намерение да я развиват като европейски културен проект от значение и за други градове членове на Организацията на градовете на световно наследство.

Поради големия интерес към изложбата за Несебър, Националната библиотека в София ще представи експозицията на своята страница в мрежата.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us