Геодезия

Жан-Батист Жозеф Деламбр – астрономът, който измери меридианът и каза колко е дълъг метърът

Един от патроните на отбелязването на световния ден на геодезиста за 2023 г. е Жан-Батист Жозеф Деламбр. Името му не може да се намери дори в Уикипедия на български език, но той е достатъчно известен по света и дори кратер на Луната носи неговото име заради значителните му научни приноси.

Деламбр е роден на 19 септември 1749 във френския град Амиен и умира в Париж 72 години по-късно. Остава в историята като астроном, историк, математик, геодезист. Работи в Collège de France, в Bureau des longitudes, член е на академията на науките в Торино (1788), на Кралското дружество (1791), на Френската академия на науките, на Шведската академия на науките, на Пруската академия на науките, на академията на науките на Петербург.

Деламбр е един от директорите на Парижката обсерватория и участва в определянето на дължината на земния меридиан в метри.

Заедно с Пиер Мешан измерва дъгата на Парижкия меридиан между Дюнкерк и Барселона, за да помогне за въвеждането на метричната система. Първоначалното определение на метъра е десетмилионната част от дължината на меридиана между екватора и полюса. Експедицията продължава от 1792 до 1795 г.

Изучава Уран и Меркурий.

 

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us