Има ли проблеми в средното образование по геодезия?

Петък, 18 Юли 2008

Инж. Стоян Богданов, организационен секретар на СГЗБ


За да отговори на въпроса дали има ли проблеми в средното образование по геодезия, Съюзът на геодезистите и земеустроителите в България, съвместно с Камарата на инженерите по геодезия, проведе национално съвещание
на 22 февруари 2008 г. В него участвуваха представители на Министерството на образованието и науката (МОН), Националната агенция по професионално образование и обучение, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Военно-географската служба, Асоциацията на геодезическите фирми, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Лесотехническия университет, Професионалните гимназии по строителство, архитектура и геодезия (ПГСАГ) в страната и др.
Бяха изнесени доклади от представители на МОН и Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Останалите участници изказаха становища от името на институциите, които представляваха. От изнесените доклади и изказаните мнения може да се направи извода, че има сериозни проблеми в образованието и обучението на специалистите със средно образование по геодезия. По-съществени от тях са липсата на кандидати за учители в ПГСАГ, изоставането на материалната база от съвременните нужди на практиката, крайно ограничените възможности за закупуване на съвременен софтуер, остаряването на някои от учебните програми.
Проблеми създава и въведеният по закон 13-и клас. Повдигнат бе въпросът за наложително съдействие от геодезическите институции и фирми на образованието. Особено остро бе поставен проблемът за нелоялната конкуренция (за сега ограничена) от някои Центрове за професионално обучение, специално по III квалификацинна степен – неспазване на Държавното образователно изискване за изпълнение на обявената програма, за провеждане на учебните практики и държавните изпити.
Учителите споделиха, че имат нужда от участие в курсове за квалификация и от редовно обсъждане на проблемите на образованието, а представителите на геодезическите институции – че няма достатъчно кадри за нуждите на практиката.
Организаторите поеха ангажимент да обобщят поставените проблеми и да предложат на съответните отговорни институции да предприемат действия за тяхното решаване.

Прочетена 677 пъти Последно променена в Сряда, 03 Май 2017 13:15

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.