Среща на жените-геодезисти

Понеделник, 11 Май 2009

Инж. Иванка.Колева, секретар на СГЗБ

На 7 април 2009 г, в Дома на науката и техниката в София,  комисията за социална дейност и проблемите на жените в професията към управителния съвет на Съюза на геодезистите и земеустроителите в България (СГЗБ) проведе среща, на която бяха поканени и присъстваха жени-геодезисти от фирми и служби, преподавателки и общественички.

Специален гост на срещата бе журналистката от вестник "Женски свят" Лилия Янкова.

Информация за състоялата се на 6 март 2009 г. Десета национална среща на неправителствените  организации (НПО) в България под надслов "Жените в действие", изнесе доц. Венета Коцева, представител на СГЗБ на форума. Присъстващите се запознаха с дискутираните основни проблеми:

- Постиженията и предизвикателствата пред жените, участнички в партийния и политически живот;

- Равнопоставеността на половете и  проблемите на жените.

Подчертани бяха предимствата на жените, които са по-малко податливи на корупционни практики и недисциплинираност, и като цяло са по-добронамерени, както и различните подходи и  методи, използвани от жените и предначертаващи успехите им.

С много голям интерес беше посрещнато изказването на Лилия Янкова. Тя отбеляза икономическите, политическите, социалните и не на последно място - спортните постижения на българката и подчерта нейната сила, амбициозност, забележителна хубост и елегантност. Журналистката представи имиджа на българската жена, погледната през очите на  приятели, колеги и партньори в бизнеса.

Изказването й предизвика провеждането на интересен и откровен  разговор за мястото на жената в науката, в ръководните политически и стопански органи. Наблегна се и на продължаващата дискриминация и неравенството на пазара на труда, които водят до разликата в доходите на мъжете и жените. Призванието на жената да бъде майка се оказва пречка в кариерата и. В обсъждането и решаването на тези проблеми е мястото на комисиите, клубовете и организациите на жените в България.

Всички дами получиха лирични поздравления от секретаря на СГЗБ - инж. Стоян Богданов и цветя, което допринесе за пролетни усмивки и ведро настроение. Срещата се оказа приятна и полезна. Присъстващите изявиха желание СГЗБ отново да организира подобни прояви.

Прочетена 780 пъти Последно променена в Вторник, 11 Април 2017 12:09

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.