Вертикалното планиране – неизменна част от проектирането

Понеделник, 11 Май 2009

Вертикалната планировка е част от проектирането на част „Геодезическа” в един обект. Планът за вертикално планиране се прави върху готова кадастрална основа или геодезична снимка на обекта с височинно обвързване на сградите, съоръженията и обектите на техническата инфраструктура, като водопровод и канал.

Целта на вертикалната планировка е повърхностното оттичане на атмосферните води – сняг, дъжд и други. Правилното оттичане се решава с проектиране на улици, кръстовища, паркинги, вътрешно квартални пространства. Важна част от вертикалната планировка е да реши и ерозионния проблем, защото свободният от застрояване терен трябва да бъде конструиран така, че при проектиране на откоси да не се отмива почвата. Вертикалната планировка прави и баланс на земните маси и запазва местната почва.

В новата ни рубрика „Ландшафт”, посветена на озеленяването, започваме с вертикалната планировка, защото тя се намира на пресечницата между работата на геодезиста и на ландшафтния архитект.

Планирането зависи от терена: ако той е стръмен, става достъпен за хората чрез система от стъпала и подпорни зидове, като се осигурява и достъп на автомобилен транспорт до сградите.

Ландшавфният архитект може да направи ескиз на вертикалната планировка се прави заедно със ситуационното решение на прилежащия терен. Би било добре геодезистите да работят успоредно с проектантите на паркоустройственото решение, както работят с архитектите и В и К специалистите, защото в противен случай няма еднаквост и съподчинение в работата на геодезистите с тази на ландшафтните архитекти.

От друга страна проектното решение се свързва с нивелетите на улиците, което се прави от пътните инженери, в сътрудничество с геодезистите, защото често геодезистите изземат работата на пътните инженери.

След като се реши вертикалната планировка ландшафтният архитект поема направата на настилките, детайлите на настилките, детайлите на стъпалата, така че на определен обект да бъдат хармонични с избраното решение за самата постройка – и като материал, и като изпълнение. Целта на парковото строителство е освен да взима под внимание техническото решение, да допринася и за естетическата стойност на обекта.

Предвид това видът на пешеходните настилки се предлага от ландшафтния архитект, докато пътните настилки се предлагат от пътните инженери.

Според Закона за устройство на територията, вертикалното планиране е неотменима  и задължителна част от проектирането.

Прочетена 1646 пъти Последно променена в Вторник, 11 Април 2017 11:33

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.