Непълнота в кадастралната карта

Петък, 15 Май 2009

Адв. Михаела Белчева е била главен юрисконсулт в Агенция по геодезия, картография и кадастър и в Столична община - район „Триадица". Работила е по проект „Правна помощ на Службите по кадастъра". Адв. Михаела Белчева работи в адвокатска кантора "Ангелова - Белчева" www.angelova-belcheva.com.

Сферата на работа й е кадастърът и устройството на територията, вещното право, реституцията, консултиране на сделки с недвижими имоти и процесуално представителство по административни и граждански спорове. За контакти тел. 0887218771 и email Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Въпрос: Собственик съм на апартамент в гр. София, ж. к.”Люлин”. Сключил съм предварителен договор за продажба на имота. При подготовка на документите за сделката нотариусът ми каза, че трябва да представя схема на апартамента, издадена от Агенцията по кадастъра. При подаване на молба за такава схема от Агенцията ми отговориха, че не могат да ми издадат, защото сградата и поземленият имот, в който е изградена сградата, не са нанесени в кадастралната карта. Какво трябва да направя, за да получа схема за апартамента?

Отговор: На територията на Столична община за части от район „Люлин” и район „Младост” от месец май 2009 г. влезе в сила кадастрална карта, одобрена по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър. Това означава, че съответните общински технически служби спират да издават скици за поземлени имоти, като такива скици се издават от Службата за гр. София на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Също така, за да се извърши сделка със самостоятелен обект в сграда, на нотариуса трябва да се представи схема на самостоятелния обект, издадена от същата Служба, в която схема да е посочен и идентификаторът на обекта. Схемите на самостоятелните обекти са част от кадастралната карта и би следвало да са създадени и одобрени с нея. На практика обаче често се оказва, че новопостроени сгради, които са изграждани по време на създаване и процедиране на кадастралната карта, не са нанесени в нея, и съответно не съществуват схеми на самостоятелните обекти в тези сгради.

За да бъде одобрена и издадена схема на самостоятелен обект от Агенцията, на първо място, трябва да се провери дали поземленият имот и сградата са нанесени в кадастралната карта. Това е така, защото на всеки обект на кадастъра се дава уникален номер-идентификатор, чрез който недвижимият имот се посочва еднозначно на територията на страната. Идентификаторът се състои от пет цифрови полета, подредени по йерархични нива в низходящ ред - землище, кадастрален район, поземлен имот, сграда и самостоятелен обект в сграда. В случай че сградата и поземленият имот не са нанесени в кадастралната карта, това представлява непълнота на картата и трябва да се проведе процедура по отстраняването й.

Редът за отстраняване на непълноти и грешки в кадастралната карта е регламентиран в глава VІ на Закона за кадастъра и имотния регистър и в глава VІ на Наредба №3 за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри. Заинтересуваното лице трябва да възложи на правоспособно лице по ЗКИР заснемане на поземления имот и на изградената в него сграда, изработване на схемата на апартамента и изготвяне на проект за изменение на кадастъра. Проектът и схемата на самостоятелния обект се внася в Агенцията. В случай че в одобрената кадастрална карта не е нанесен урегулиран поземлен имот (в общия случай с уредени сметки по регулация за придаваеми части) с граници от регулационния план, а са нанесени имотите, от които е образуван урегулираният поземлен имот, актът за непълноти и грешки в кадастъра трябва да се обяви на съседите-собственици на имотите, върху които стъпва новият поземлен имот. За одобряване на изменението на кадастъра- нанасяне на поземления имот, се издава заповед на началника на съответната Служба по кадастъра, която трябва да се обяви на заинтересуваните съседи, а и на собствениците на поземления имот и подлежи на обжалване по съдебен ред пред Административния съд. След като влезе в сила заповедта, може да бъде издадена схема на самостоятелния обект.  

 

 

Прочетена 4534 пъти Последно променена в Сряда, 27 Февруари 2019 12:22

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.