Огласиха новия ОУП на Бургас

Четвъртък, 13 Май 2010

В предишния брой повдигнахме въпроса за новия общ устройствен план (ОУП) на Бургас, като представихме идеите за развитието на града от 2007 г. с акцент на основните притеснения на еколозите за тогавашния план. През 2008 г. е сключен договор за изпълнение на "Проект за ОУП на територията на гр. Бургас и неговите квартали с техните землища" между община Бургас, в качеството на възложител и Обединение "Гео Щрих", в качеството на изпълнител. Обединението "Гео Щрих" е гражданско дружество, създадено между "Геотехинженеринг" ООД и "Студио Щрих" ООД, с цел съвместно участие на страните в него в обществената поръчка за изработване на Проект за ОУП на град Бургас. 

В края на март тази година на сайта на община Бургас бяха качени проектите за нов общ устройствен план на града, създадени от „Гео Щрих".

Те провокираха голям интерес, а на обсъждането в града проектантите от "Гео щрих" подробно запознаха обществеността с плановете и графично онагледиха своите виждания.
Заради основния проблем на града - трафика - специалистите предлагат два основни обхода и три пръстеновидни обходни пътища, които да изнесат транзитния трафик извън града. Според плана ще бъдат изградени подземен и надземен паркинг в близост до ключови точки на градския транспорт. За да бъдат успокоени еколозите, според новите планове парковете и зелените площи ще заемат 17% от цялата територия на града, който ще нарасне с около 34% по площ. Проектантите обещават, че над 52% от бъдещите нови площи ще бъдат паркове, зелени системи, зони за отдих и екокомплекси. Важно е да се отбележи, че в ОУП на Бургас няма заложени ветрогенераторни полета, а фотоволтаични системи, като алтернативно енергопроизводство. За успокоение на еколозите макар в населените места да не важи законът за Черноморското крайбрежие, в частта му със забраната за застрояване в зона Б - между 100 метра и 2 км от водата, от екипа са въвели такава защитена зона без застрояване, а площите край бреговата ивица ще се използват изключително за спорт, атракции и озеленяване.

Предстои да бъде завършена новата екологичната оценка на проекта, която е в напреднал етап, както и завършване на инженерните части - ВиК, далекосъобщения и енергоразпределителни схеми.

Прочетена 1910 пъти Последно променена в Сряда, 05 Април 2017 14:17

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.