Българските геодезисти на среща на CLGE в Букурещ

Четвъртък, 15 Юли 2010

Мария Сотирова, секретар на КИГ

 

Втората европейска конференция по кадастър, под надслова „Кадастралната геодезия - павиране на пътя към бъдещето", паралелно с генералната асамблея на Съвета на европейските геодезисти (CLGE) се състоя в двореца на парламента в румънската столица Букурещ в началото на месец май. Между 6 и 8 май в най-тържествена обстановка във втората по големина сграда в света, строена още по времето на режима на Николае Чаушеску, делегатите и участниците в конференцията бяха приветствани от представители на румънското правителство и организаторите на събитието. Същински домакини бяха Румънската асоциация на частните геодезисти (APCGC), Румънският съюз на геодезистите (UGR) и Румънската агенция по кадастър и поземлена регистрация (ANCPI). На откриването на срещата присъства и формалният домакин - кметът на Букурещ Сорин Опреску.

paving.JPG
На тържественото откриване на срещата присъства френският философ Албер Жакар (първият в дясно), както и председателят на FIG Стиг Енемарк (вторият от дясно наляво). 

На официалната церемония по откриването на срещата присъства и френският философ и хуманист Албер Жакар, известен със схващанията си, че единствено израстването на колективното съзнание може да промени към добро бъдещето на човечеството. 85-годишният Жакар, който е носител на множество почетни титли, говори за ролята на геодезистите в обществото и така придаде по-различна посока на срещата.

Основните теми, засегнати през дните на Втората европейска конференция по кадастър, бяха създаването на европейски кодекс на поведение, позволяващ практикуването на професията извън границите на страната на произход и хармонизирането на кадастралните системи в Европа.

В събитието имаше представители от 27 страни, които обмениха информация за добрите и лошите практики в бранша. Участниците представиха по-подробно новостите в сектора в Германия, Швеция, Дания, Италия и, разбира се, Румъния. Особен дебат предизвика въпросът дали геодезистите трябва да бъдат частни лица или държавни служители. Бяха изтъкнати добре работещи системи, използващи всяка една от тези две основни концепции.

bgpredstaviteli.JPG

Българските представители на срещата.

Конференцията завърши с подписването на Букурещката декларация, в която са записани някои основни точки като изключителната роля на кадастъра за модерното общество, стремежа към хармонизиране на европейският кадастър, поощряването на всички страни да изискват магистърско образование за лицензираните геодезисти. Беше подчертана и важността на Европейския кодекс на поведение за всички европейски геодезисти, като бяха отправени препоръки към професионалните геодезически организации да бъдат регулирани със закони и стандарти в интерес на сигурността и качеството на кадастъра. Общото разбиране беше, че е задължително да се въведат застраховките за професионална отговорност, както и да се хармонизират наредбите за измерване на сгради в интерес на международния пазар на всички видове собственост.

На генералната асамблея на Съвета на европейските геодезисти (CLGE) бе представен отчетът на председателя за двугодишния му мандат на управление и финансовите отчети и одит за 2009 г. бяха обсъдени датите и местата на провеждане на следващите генерални асамблеи на организацията. Те ще бъдат в Хърватска, Естония, Великобритания, Германия и Швеция, но преди всички тях домакин през есента на тази година ще бъде България. Генералната асамблея на CLGE за 2010 г. ще се проведе на 24-25 септември в курортен комплекс Албена, паралелно с провеждания всяка година симпозиум, организиран от Съюза на геодезистите и земеустроителите в България.

auditoriata.JPG

 Залата в двореца на парламента събра геодезисти от цяла Европа.

Прочетена 577 пъти Последно променена в Сряда, 05 Април 2017 12:58

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.