Фотограметричните експерименти на Петер Аслестад

Понеделник, 11 Юли 2011

Опазване на архитектурното наследство

 

Всички строителни съоръжения подлежат на разрушителното въздействие на природата и цивилизациите и затова трябва непрестанно да бъдат възстановявани. Ако става дума за паметници на културата и за исторически находки, които трябва да бъдат съхранени, ремонтите изискват  изключително внимание - необходими са изследвания и естествено заснемане на обектите. Документирането на културното наследство се превръща във  все по-комплексна процедура, отколкото досега. Времената и методите са се променили. Днес дефиницията на документация - обхващат всичко от най-простите снимка до най-сложните лазерно сканирани изследвания. Основните техники досега са обхващали ръчно изследване, в което е има физически контакт с обекта на изследване. Все повече обаче навлиза земната фотограметрия като метод на описание и основа за бъдеща реставрация и консервация на обектите.

 

Личността

 

Петер Аслестад е едновременно фотограф и признат в целия свят консултант по използването на земната фотограметрия за документиране на архитектурни паметници. Работил е в САЩ, Европа и Азия. За него фотограметрията като част от архитектурната документация е нишата, в която има възможност да съчетае науката с изкуството. Води лекции към Асоциацията за технологии за опазване на наследството (APT) в университетите  Колумбия, Вирджиния, Северна Каролина и Флорида. През 2003 г. получава наградата Пол Бюканън за опазване на архитектурното наследство.

 

Хибридни изображения

 

Доброто описание на архитектурните паметници позволява и по-доброто им опазване.

Аслестад създава т. нар. хибридни изображения, които интегрират в себе 3D фотографии с облаци от точки, заедно с векторни CAD чертежи.

 

Детайли

 

elco-window-of-urn.jpg

 

 

point-cloud-of-urn.jpg

 

 

urnfive-d-2.jpg

 

 

urn.jpg

 

 

Аслестад не спира да експериментира и да изучава възможностите на фотограметрията при описанието на иначе сложни обекти. Той заснема обекти с облаци от точки. Пример за това е опитът му със заснемане на архитектурен елемент - урна, обикновено трудно описвана чрез фотограметрия. Прави 72 фотографии, които се състоят от три различни серии от снимки: две пълни обиколки около урната при 16 mm застъпване и половин дъга при 50 mm застъпване (пространствените ограничения пречат да бъде извършено заснемането в пълен кръг). След снимките са генерирани 60 000 точки, които описват урната. Облаците от точки, когато са гледани ортографски, наподобяват чертежи и затова могат да са основа за чертежи, които позволяват измерване. Скулптурният релеф от фигури не е засечен от заснемането, затова при него трябва да се приложи лазерно сканиране. Въпреки всичко, резултатите от фотограметричното заснемане са много по-добри и дават нова посока на приложение, отколкото досега се е очаквало.

 

Квартали

 

vlad-2.jpg

 

vlad-4.jpg

 

vlad-5.jpg

 

 

vlad-6.jpg

 

 

vlad-7.jpg

 

 

 

vlad-8.jpg

 

 

 

vlad-9.jpg

 

 

Заснемането на историческия квартал на Владивосток, Русия, е предизвикателство, за решението на което се изисква нова методология. Тя е комбинация от фотограметрия със сателитни снимки, които дават хибридни изображения на мястото. Експериментът показва колко голямо пространство може да бъде детайлно описано за кратко време с портативна техника.

 

Мозайка

 

mos-3.jpg

 

 

mos-4.jpg

 

 

mos-5.jpg

 

 

Висококачествена ортофото мозайка се получава при събирането на няколко ортогонални изображения в точен линеен CAD формат. Тази техника позволява да се създават детайлни изображения, позволяващи ни да виждаме през препятствия като колони и дървета.

 

 

Инструмент за проектиране

 

 

wilson-1.jpg

 

 

wilson-2.jpg

 

 

Обикновено фотограметрията се използва за описание на съществуващи обекти. Тя обаче може да служи и за визуализация на нови несъществуващи сгради например, за да покаже в почти реални условия как би изглеждало мястото. Създава се най-обикновен 3D модел, който се проектира отново върху снимката. Резултатът е впечатляващ.

Експериментите на Аслестад не спират до тук. Те продължават в най-различни посоки, базирайки се на фотограметричното заснемане.

Прочетена 813 пъти Последно променена в Петък, 21 Октомври 2016 13:26

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.