Новите карти

Сателитите - третото око на човечеството

Понеделник, 11 Юли 2011

Сателитите и изпращаните от тях изображения завладяват все повече научно пространство и стават неизменна част от области на познанието, които доскоро никой не би свързал с космическите технологии. Изображенията от околоземна орбита се превръщат в третото око на човечеството, благодарение на което може да се вглежда в себе си и в творенията си.

Ето кратка селекция на няколко любопитни изобретения, станали реалност заради сателитите.

 

ЕКА улови хабитатите на комарите

 

mosquitoone.jpg

Европейската космическа агенция (ЕКА) ще подпомага борбата с комарите и разпространяваните от тях болести. Хабитатите на комарите и разпространението на популацията им ще бъде цел на сателитно наблюдение, а информацията ще се предава чрез мобилните комуникации. Това е целта на инициативата Vecmap, в която се заснемат точните местоположения на комарите в Европа. Данните се предоставят на здравните служби и местните центрове за контрол на разпространението на комарите. Тестването на системата е започнало през 2009 г. в Холандия, Великобритания, Белгия, Франция, Швейцария и Италия. Благодарение на европейската инициатива комарите ще бъдат под опасните равнища и няма да разпространяват болести.

 

mosquitoBelgium.jpg

 

 

Болестите като Денге или Западно нилска треска са пренасяни от комарите и предизвикват опасност за здравето на Стария континент. До днес колкото и да е странно много малко се знае за разпространението и пътя на комарите, както и за точния начин по който инсектите предават болестите на хората, смята Михаел Круиф от Европейската космическа агенция.

Той допълва, че действително има необходимост от карти, които да показва разпространението на комарите, за да се знае къде ще се появи поредната популация. Инициативата Vecmap е усъвършенствана с всеки изминал ден и се подготвя да бъде тествана и в други европейски страни през летните сезони на следващите две години, преди да се представи на пазара като услуга.

Да се предвиди наличието на комари, броят им и рисковете, които носят, е трудна работа, коментират експертите. Разпространението на комарите зависи от местните условия, а размножаването им варира спрямо видовете. Информацията за времето и околната среда са ключови при анализа на разпространението на комарите. Разработката на Vecmap и са координирани от Холандския институт за обществено здраве и околна среда. Vecmap комбинира в себе си данните за температура, зеленина, влажност, добивани от сателити. От друга страна стоят измерванията на място, които се комбинират с тези от сателитите. Така въз основа на всички данни се изготвят карти. 

 

Туристите в Непал - с GPS

kathmandu-nepal.jpg

Туристите, които пристигат в екзотичния Непал, вече ще бъдат напътствани от глобалната система за позициониране, съобщи Синхуа. Така обиколката през тази иначе сурова страна ще бъде много по-лесна. Според въведения софтуер туристите лесно ще намират хижи, лагери, пътеки, хотели, ресторанти и всичко, което би им било необходимо по времена визитата през Катманду. Услугата предлага най-краткия път между две точки, както и най-лесния за преодоляване маршрут. Има и информация колко време ще е необходимо за преодоляване на определена дистанция.

Изобретателите на картата от фирмата NepGS обещават ползването да е напълно безплатно през туристическата 2011 г. В бъдеще ще има и подробни карти на всички градове. Услугата ще е достъпна и през смарт фоните, не само през GPS-устройствата.

 

Пълно описание на флуоресцентните петна на Земята

 

 

556818main_CORRECT LEGEND fluorescence_july-dec. layers (fig 1) copy.jpg

 

 

Американската космическа агенция създаде първата реална карта, която показва флуоресценцията на растенията на Земята. Картата на флуоресценцията показва колко всъщност е зелена планетата ни все още, коментират от НАСА. Както е известно флуоресценция показва състоянието на растенията, а картата на зеленината по целия свят е ефективен подход за такава оценка в глобални размери. Новите карти отново показаха вече известен на учените факт, че южното полукълбо е по-зелено през декември, а северното - през юли.

Естествено флуоресценцията не е видима с просто око

Учените се надяват новите карти да спомогнат за по-доброто изучаване на глобалното затопляне и влиянието му върху околната среда. Освен това в бъдеще тези карти могат да се използват от земеделците за откриване на разпространението на редица болести по растенията.

 

Навън - пълно изображение на локалната Вселена

2MASS-Redshift-Survey.jpg

Астрономите от университета в Портсмут създадоха за 10 години пълна карта на локалната Вселена, която описва 43 хиляди галактики на разстояние 380 милиона светлинни години от Земята. Координати на всяка галактика могат да послужат за създаването на реалистичен 3D модел на Вселената. Картата 2MASS Redshift ще покаже на всеки желаещ какво се намира на разстояние 380 млн. светлинни години от Земята. За разлика от предишните версии на картата тази разглежда Вселената през призмата на галактики, които през погледа на астрономите изглеждат като гигантски натрупвания на светлинен прах.

Моделът ще послужи за анализи на въздействието на галактиките върху нашата - Млечния път.

Моделът 2MASS Redshift е напълно нов поглед върху пространственото възприятие на Вселената.

Прочетена 843 пъти Последно променена в Понеделник, 20 Юни 2016 13:20

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.