Семинар за приложение на ЗКИР

Понеделник, 14 Ноември 2011

Кремена Боянова, секретар на КИГ

Към настоящия момент Камарата на инженерите по геодезия има 468 членове, от които 364 с право на печат от 25 областни колегии.

На национално ниво се организира еднодневен семинар на тема: „Приложение на ЗКИР при поддържане на кадастрална карта и кадастрални регистри", който ще се проведе на 26 или 27.11.2011 г. В гр. София. Ще бъдат поканени лектори от АГКК, СГКК , СО и УАСГ. Въпросите, които ще бъдат засегнати са: дейност, проблеми и предложения за разрешаването им в  СГКК; дейност, проблеми и предложения за разрешаването им на правоспособните лица; дейност и проблеми на общините при наличие на Кадастрална карта и кадастрални регистри; изменения в ЗКИР.

Камарата не спира международната си дейност. На 28.09.2011г. В Нюрнберг, Германия се проведе редовното събрание на IG-PARLS - Заинтересована група на обществено ангажираните и регулирани свободни геодезисти. Това е правна неавтономна организация към Комитета на европейските геодезисти CLGE, която представлява интересите на геодезистите, ангажирани с публични дейности за гарантирането на собствеността в своите държави като работодатели или предприемачи. На събранието се обсъждаха както въпроси, свързани с дейността на организацията, така и теми, засягащи интересите и правата на геодезическата гилдия на европейско ниво. Беше представен Зеленият документ на Европейската комисия за модернизиране на директивата за професионалната квалификация, който е изпратен за позиция и мнения до CLGE като организация, представляваща геодезистите в Европа (http://kig-bg.org/res/file/156/green_paper_en.pdf). CLGE е изпратил подробен отговор, представен на събранието: http://kig-bg.org/res/file/157/11_09_16_clge_contribution_greenpaper_pqd.pdf. В него се благодари на европейската комисия за прозрачността и желанието за сътрудничество с професионални организации като CLGE.

Изключително интересно беше представянето на инж. Клеменс Кипке на структурата на геодезическите дейности в Германия, която смятаме, че ще представлява интерес за българските геодезисти. Терминът „публично ангажиран инженер геодезист" няма аналогичен превод на български език, заради съществената разлика в организацията на дейностите на институционално ниво. Коренно различната структура на организация в Германия дава видимо положителни резултати, която може да ни накара да се замислим.

Прочетена 1078 пъти Последно променена в Сряда, 13 Април 2016 08:33

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.