Одобряване или изменение на кадастралната карта

Петък, 20 Юли 2012

Адв. Михаела Белчева е била главен юрисконсулт в Агенция по геодезия, картография и кадастър и в Столична община - район „Триадица". Работила е по проект „Правна помощ на Службите по кадастъра". Адв. Михаела Белчева работи в адвокатска кантора "Ангелова - Белчева" www.angelova-belcheva.com.

Сферата на работа й е кадастърът и устройството на територията, вещното право, реституцията, консултиране на сделки с недвижими имоти и процесуално представителство по административни и граждански спорове. За контакти тел. 0887218771 и email Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

Настоящото изложение изследва хипотезата на отмяна със съдебно решение на одобрена кадастрална карта в обхват на определени имоти и като следствие изследва дали за нанасяне на имотите в кадастралната карта трябва да бъде издадена заповед за одобряване на картата или заповед за изменението й. Поставеният въпрос има съществено значение, тъй като в двата случая административните процедури и административните органи са различни.

Няма обширна съдебна практика по казуса. В съдебно решение №170 от 26.09.2008 г. на Административен съд - Смолян по административно дело №43/2008 г. се приема, че в този случай следва да бъде издадена заповед за одобряване на КККР, а не за изменение, тъй като няма одобрени „първоначални"  такива. Като следствие от това разсъждение се приема, че компетентният административен орган е само изпълнителният директор на АГКК и такава заповед не може да бъде издадена от съответния началник на СГКК, тъй като в глава V от ЗКИР- „Създаване на КККР" не е предвидена възможност за делегация на правомощия. Делегация на правомощия има само в глава VІ ЗКИР- „Поддържане в актуално състояние на КККР". Това решение е потвърдено със съдебно решение №8080/18.06.2009 г. на Върховния административен съд по административно дело №227/2009 г., ІІ отделение. ВАС приема, че  индивидуалният административен акт не изменя влязъл в сила кадастър, а одобрява нов такъв при отменен първоначално одобрен.

По мое мнение отмяната на кадастралната карта в обхват на един или повече имоти не променя факта, че за територията е налице одобрена кадастрална карта. Кадастралната карта по смисъла на ЗКИР не представлява и не съдържа само границите на имотите. С одобряване на кадастралната карта се създава също така и кадастралният район, приемат се и точките от геодезическата основа - т.е. за конкретните имоти и по-точно - за територията, в която се намират, кадастралната карта съдържа много и различни данни, които нито са предмет на съдебен спор, нито съответно са отменени със съдебното решение. Поради това след одобряване на кадастрална карта в обхват на определена територия всички административни актове представляват актове с предмет изменение на тази кадастрална карта чрез нанасяне на различни кадастрални данни за определени имоти.   

Прочетена 1988 пъти Последно променена в Сряда, 27 Февруари 2019 09:55

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.