Младият геодезист Мартин Стайков

Четвъртък, 29 Ноември 2012

За УАСГ, GPS тематично картографиране и партитата

 

 

 

„Геомедия" за пореден път представя младите надежди на родната геодезия. Този път това е Мартин Стайков. Той е роден в Бургас, където завършва строителния техникум със специалност геодезия. Продължава образованието си в УАСГ, същата специалност. Работи в ДНСК, а след дипломирането си получава покана за друга работа, благодарение на силното си представяне на защитата.

 

 

 

- Защо избрахте геодезията? Детската ви мечта ли беше? 

- В никакъв случай не мога да кажа, че е била детска мечта. Имам мечти далеч от геодезията, но съм доволен, че съм избрал тази специалност. Насочих се към геодезия още когато кандидатствах в строителния техникум. Не знаех какво представлява, но ми звучеше доста екзотично и се записах още от първото класиране.

 

- Трудно ли се следва геодезия?

- Видя ми се трудно, но като погледна назад, осъзнавам, че ако бях по-сериозен, нямаше да ми е въобще трудно. Бях от студентите, които в последния момент правиха всичките си проекти по време на легендарните заверки в УАСГ и изпадах в паника. Даже съм прекъсвал заради това.

 

- Какво научихте в университета?

- Много от геодезията и геоинформатиката, което сега ме улеснява в работата. Научих се още да бъда самостоятелен в решенията и да преценявам приоритетите си в живота.

 

- А какво не научихте?

- Не се научих как се изпълнява клишето: първо работата, после удоволствието. Разбрах го едва при работата ми във фирмата. Там  няма мърдане. Докато в университета винаги има вратички да си оправиш нещата рано или късно.

 

- Любимият учител...

- Може би не задавате въпроса на правилния човек. Но все пак ще кажа, че любим учител за мен стана доц. Бандрова и то в последната година. Един път не ми даде заверка и прекъснах, но после разбрах какъв човек е. В много моменти ме е подкрепяла, особено в деня на защитата - няма да забравя какво направи за мен.

 

- Каква беше темата на дипломната ви работа?

- Темата е „GPS тематично картографиране". Бях изготвил GPS карта на незаконното строителство в гр. Бургас. Идеята на моята разработка е да се направи една добра база данни от графична и атрибутна информация за незаконните строежи на територията на бургаска област, която да е приложение за GPS приемници. Това приложение да се използва от инспекторите от ДНСК за бързо откриване на обектите и тяхната актуализация в реално време или за добавяне на нови. Тази актуализация има възможност да се прати от терена в службата на сървър, който е свързан с интернет връзка заедно с GPS приемника. Също така с тази GPS карта могат да се правят различни ГИС приложения и разработки, които са свързани тясно с функциите на ДНСК. Това ще подобри ефективността на работата и ще намали двойно времето за отработване на процедурите по прекратяване на административното производство за незаконните строежи.

 

- Лесно ли си намерихте работа, след като завършихте университета? Подготвен ли се чувствате или има какво да наваксвате?

 

- Намерих работа в ДНСК още преди да съм завършил, но мисля, че университетът е допринесъл за това. Когато си защитих дипломната работа, след месец ми направиха предложение за по-високо платена работа, приех и днес работя по специалността. А за подготовката - мисля, че съм достатъчно подготвен, но за това е допринесла и работата ми по време на следването в УАСГ. Не смятам,че човек може да се чувства достатъчно подготвен само от образованието си. Друго е да видиш как стават нещата на място.

 

- Какво е бъдещето на геодезията според вас?

- Бъдещето на геодезията според мен е в дистанционните методи. Мисля, че специалистът геодезист все по-малко време ще прекарва на терена.

 

- Какво бихте променили, ако имахте възможност?

- Бих променил администрацията - много е тромава в България.

 

- Вдъхновява ви най-много...

- Красивите жени и качествената музика.

 

- Не можете без...

- Музиката, концертите и големи музикални фестивали. Обичам да съм част от тях - да съм в кухнята. Една голяма страст.

 

- Омръзнало ви е от...

- Простаци.

 

- Кой е най-важният инструмент в работата ви?

- Преди, докато работих в ДНСК, беше писалката заедно със Закона за устройство на територията. Сега е лаптопът и тоталната станция. А за хобито ми - слушалките.

 

- Какво искате да постигнете?

- Душевен мир и финансова обезпеченост. Не мисля да завладявам света.

 

- Най-голямото ви постижение е...

- Имам едно в личен план, но няма да го коментирам. Завършването ми в УАСГ не е малко постижение.

 

- Най-много се радвате на...

- Приятелите, хобито. В свободното си време се занимавам с организирането на фестивали и партита по нощните клубове. Самият съм DJ. Най-много се радвам на организирания от нас всяка година фестивал „Sun Tribe Open Air" до Бургас.

 

- Ако имахте опорна точка ...

- Ще потърся втора, за да се ориентирам.

 

- Какво бихте огледали под лупа?

- Женската психика.

 

- А с телескоп?

- Израженията на хората, докато четат отговорите ми.

Прочетена 1487 пъти Последно променена в Вторник, 04 Август 2015 12:26

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia at abv.bg
office at geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.