Дрон лети без визуален контакт с управляващия

Четвъртък, 11 Май 2017

Създадоха напълно независим безпилотен летателен апарат, който сам взима решенията за действията. Разработката е на компанията Airobotics, която представи първия образец на дрона, опериращ изцяло без намесата на хора, съобщи GIM International.

Според данните, които са предоставени от Гражданската въздухоплавателна администрация на Израел (CAAI), дроните на Airobotics ще дадат възможност за още по-иновативни разработки на БЛА, отвъд постоянния визуален контакт, който операторът трябва да има с дрона или т. нар. BVLOS (beyond visual line of sight). Разработката показва, че вече е напълно възможно решенията и действията, които досега трябва да са взимани от оператор на БЛА, да се взимат от компютърния софтуер на Airobotics, който е вид изкуствения интелект. Така оторизираният пилот ще бъде заменен от оторизиран компютър.

Идеята за създаването на напълно независим дрон, реализирана за първи път от Airobotics, решава някои от най-големите проблеми за пазара на безпилотен самолет, като например високите разходи за труд, скъпата логистика около операциите, извършвани с БЛА, скъпото и дълго обучение на екипажите, както и дава възможност на клиентите, които не са експерти по управление на дрони да извършват много сложни БЛА мисии.

Опити на терен

За последните 24 месеца компанията Airobotics е преминала през дълъг процес на полеви тестове и проверка на продукта, под контрола на израелската въздухоплавателна администрация, за да изпробват пълната безопасност на системата. След натрупване на повече от 10 000 летателни часа и след създаване на десетки технически ръководства, инженерни книги, доклади и анализи, Airobotics вече са минали всички необходими тестове и са обявени като безопасни.

За пример

За да обяви дрона за работещ, израелската въздухоплавателна агенция е изследвала машината по всички съществуващи международни стандарти за безпилотни летателни апарати, като са взели под внимание специфичните за анализа и безопасността на риска случаи. Така в момента може да се каже, че Airobotics са един вид еталон за добре работещ дрон за останалите, произвеждани по света.

Първите тестове в режим без пряка видимост са направени в химически завод в Израел и в предприятието Интел. Резултатите са изключително добри. След Израел, компанията се е устремила към пазарите на Австралия и САЩ. В момента компанията вече е получила лиценз за опериране на територията на Австралия от CASA (Civil Aviation Safety Authority) и от Американската федерална въздухоплавателна администрация FAA.

Основателят на компанията Airobotics Ран Краус се хвали, че заедно с екипа си са станали сред първенците в света.

Дронът на компанията вече може да лети 30 минути напълно самостоятелно, носейки един килограм специфичен полезен товар.

Прочетена 445 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.