Холандия първенец в интелигентното земеделие

Четвъртък, 11 Май 2017

Земеделието в Холандия достигна своя пореден връх през 2016 г., като страната е изнесла селскостопанска продукция за 85 милиарда евро по целия свят, което прави страната с площ от само 41 543 квадратни километра втора по износ в света. На първо място и през този период са САЩ. България изобщо я няма в тази класация (Вж. https://knoema.com/cduhihd/world-exports-and-imports-of-agricultural-products)

Родните производители получават държавни субсидии за екологично земеделие, като държавният фонд изплати близо 17,5 млн. лв. по биологичните мерки 10 и 11. Подпомагането е достигнало до 2800 земеделски стопани. Въздушната обработка на земеделските култури у нас е на път да изчезне, предупреждават авио операторите.

Новите народни избраници обещават устойчиво земеделие. Основни приоритети са максималното усвояване на европейските мерки за подкрепа. Продължаване на политиките на балансирано и диверсифицирано земеделие, както и приемането на нов Закон за храните, който да защитава българските производители. Говори се за опазване на горите и редуциране на ползването на дървесина от зрелите гори. Никъде обаче не се споменава интелигентното земеделие. То обаче е характерно за Холандия.

Прецизното земеделие, известно също като "интелигентното земеделие", вероятно ще продължи да бележи ръст, благодарение на помощта, която фермерите в Ниската земя получават от геопространствените технологии.

Използването на глобални навигационни спътникови системи (ГНСС) и по-специално на GPS там вече се превърна в задължително за сектора на селското стопанство. Фермерите ползват различни машини, предлагащи решения за увеличаване на производство и подобряване на добива. Всички дейности - засяване, прибиране на реколтата и опрашване, се извършват много по-ефективно, отколкото в ерата отпреди ГНСС.

Но не са само ГНСС технологиите. Друг важен помощник на земеделците е дистанционно наблюдение, което може да се извършва както от космоса със сателити, така и от безпилотни летателни апарати (БЛА). Все повече земеделски стопани започват да използват дрони, които са относително малки и сравнително евтини. Най-напреднали сред тази технология е многоспектърното изображение, но то засега е доста скъпо. Въпреки това земеделието се развива в правилната посока.

Тази технология може да подпомогне по-ефективното използване на торове или намаляването на пестицидите. Многоспектърните изображения са добър инструмент, за да се определят показатели като състояние на дадена култура - недостиг или изобилие на хранителни вещества или вода. Друга важна иновация са термалните камери, които също дават подробна информация.

Глобалната спътникова система за позициониране GPS остава основен стълб в доброто земеделие. Очаква се тя да даде тласък и на следващия етап в умното земеделие – при използването на земеобработващи машини, които не се нуждаят от човек, който да ги управлява.

В момента доста световни компании са се насочили към създаването на прототипи на такива машини.

Бъдещето на земеделието обаче е неразривно свързано с ГНСС технологиите.

Прочетена 1063 пъти Последно променена в Четвъртък, 11 Май 2017 13:57

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.