Великобритания може да създаде своя алтернатива на Galileo

Петък, 27 Април 2018

Великобритания обмисля създаването на собствена система за спътникова навигация, която да конкурира проекта на Европейския съюз Galileo, съобщиха от Файненшъл таймс, цитирани от Ройтерс. Това може да стане факт на фона на опитите да се ограничи достъпа на Великобритания до чувствителна информация за сигурността на системата след "Брекзит".

Galileo – програмата за навигационни сателити, струваща 10 милиарда евро на ЕС, и разработена по модел на американската система за глобално позициониране GPS, се очерта като конфликтна точка между Великобритания и блока, след като ЕС започва да третира Великобритания като вече напуснала съюза.

Говорител на британското министерство за бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия заяви, че страната иска нейното членство в Galileo да продължи и ще предприеме мерки, ако бъде замразено.

"Предпочитанието на Великобритания е да остане в Galileo като част от силното партньорство за сигурност с Европа. Ако Galileo спре да отговаря на изискванията ни за сигурност и британската индустрия не може да се конкурира при справедлива условия, логично е да се търсят алтернативи", допълни говорителят.

Европейската комисия започна да изключва Великобритания и компаниите, регистрирани там, от получаването на чувствителна информация за бъдещата работа по Galileo преди излизането на страната от ЕС след близо година. Нещо, което британският бизнес министър Грег Кларк заяви, че заплашва сътрудничеството в областта на сигурността. „Ясно сме заявили, че не приемаме позицията на комисията по отношение на Galileo. Тя може да навреди взаимноизгодното сътрудничество по въпросите на сигурността и отбраната“, каза той в изявление по електронна поща, цитиран от Ройтерс.

Великобритания иска Европейската комисия да преразгледа позицията си по въпроса и да позволи на базирани в страната компании да участват в бъдещи договори. Изключването на тези компании означава, че Airbus ще трябва да премести част от дейността си свързана с Galileo в друга страна членка на ЕС след „Брекзит“. Компанията оперира наземните услуги по контрол на системата от Портсмът, Южна Англия. Говорител на Airbus заяви, че 100 работни места ще бъдат застрашени заради необходимостта от релокация.

Великобритания досега е изиграла голяма роля в Galileo, изпълнявайки около 15% от работата по системата. В своето изявление Кларк подчертава, че ако Великобритания бъде изключена това може да доведе до години забавяне и по-високи разходи за проекта.

Файненшъл таймс съобщават също, че Кларк е предприел правни мерки за възстановяването на 1,4 млрд. евро, които Великобритания е инвестирала в проекта Galileo от 2003 г. насам.

Прочетена 279 пъти Последно променена в Петък, 27 Април 2018 12:15

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.