Юри Райзман за фотограметрията и ефективната държава: Успешният бизнес изисква гъвкавост

Днес ученият е и предприемач

Вторник, 09 Септември 2014

Д-р Юри Райзман е част от екипа на технологичната компания VisionMap от 2008 г. Той е отговорен за технологичната система А3. Райзман е работил като шеф на отдела по фотограметрия и дистанционни изследвания на Израел и като мениджър в ГИС отдела към кадастъра на Израел. С повече от 25 години опит в фотограметрията, въздушна фотография, картографирането, ГИС, стандартизацията, той публикува над 50 статии по различни теми. Член е на обществото по фотограметрия и дистанционни изследвания на Израел, както и на Асоциацията на лицензираните оценители. Райзман завършва Московския държавен университет по геодезия и картография с магистърска степен по въздушна фотография и фотограметрия. По-късно получава и докторска степен.

bg

-         Вие познавате България – наскоро представихте в София проекта си за заснемане на България с вашето оборудване. Ще го осъществите ли и ако да, а ако не – защо не бихте го завършили?

-         VisionMap ООД е разработчик и производител на иновативната система за цифрово заснемане A3 Edge, която отваря вратата за големи картографски проекти по най-ефективен начин. Тук трябва да отбележа, че ние сме доставчици на новата технология за картографиране, но не планираме да извършваме самите ние такива проекти – като този за България. Като доставчици на тази технология бихме участвали заедно с местна геодезическа компания, която да отговаря за изпълнението на проекта, но да се занимава и с многото професионални и административни въпроси, свързани с евентуалното му изпълнение.

-         Какво мислите за българските учени и геодезисти?

-         Ще кажа само, че Българската академия на науките, основана през 1869 г., е една от най-важните академични институции в света с дълга и богата история.

Съответно и български учени и геодезисти имат много добро образование и практически опит в извършването на всички възможни проекти в нашата област.

-         Познавате ли много български експерти? Как се работи с тях? Знаете ли какви са техните проблеми тук - може би знаете, че напоследък те работят без особена подкрепа от страна на правителството и при постоянна липса на държавни средства?

-         Имам много добри отношения с много български специалисти, както от академичната общност, така и практици – геодезисти. Всъщност, ние сме в контакт през цялото време, обменяме информация и мислим за възможно взаимно ползотворно сътрудничество.

Разбирам също много добре и проблема с финансирането от държавния, но вярвам и в силата на частния бизнес. Днес, в областта на геоинформацията, ние имаме много неща, които можем да предложим на пазара, като се започне с ежегодното обновяване на ортофото заснемането и повишаването на качеството му, с производството на висококачествени 3D модели. Всички тези картографски продукти са широко използвани с различни цели – от общо картографиране, през постоянен мониторинг на градските райони, следене на възможните широкомащабни екологични промени, управлението на бедствия (наводнения, пожари, земетресения), вътрешната сигурност, градско планиране и др.

-         Все пак, какво бихте препоръчали на България да излезе от тази постоянна криза?

-         Не мисля, че съм в състояние да давам препоръки към България или българите. Вярвам, че българският народ сам ще намери най-подходящия начин за преодоляване на всички пречки.

predstBg3

-         През следващата година ние ще бъдем домакини на основното събитие на ФИГ - работната седмица 2015 г. Ще дойдете ли?

-         Да, със сигурност. Наистина ми харесва идеята колеги от цял ​​свят да се съберат в България. Освен това поради географското си положение България може да бъде много добър мост между различни части на Европа и Близкия изток.

-         Популярна ли е България в Израел?

-         Разбира се. Израелтяните много се радват вашите летни и зимни курорти. Българските златни плажове са много близки до Израел - по-малко от два часа полет и сте във Варна.

-         Разкажете ни малко повече за технологията A3 EDGE - колко дълго сте работили върху нея? Кои са най-известните от вашите потребители? Постоянно ли я актуализирате? Когато ще започнем да използваме 3D фотографията във фотограметрията?

-         Започнахме развитието на технологията A3 през 2004 г. Отне ни няколко години, за да достигнем до първия прототип. През 2006 г. първите камерите бяха готови и участваха в много проекти в Израел. Международният маркетинг на продукта започна през 2009 г. и през 2010 г. първите пет камери бяха доставени на нашите клиенти. Днес имаме повече от 50 камери по целия свят – на всички континенти. Трудно е да говоря за потребителите – за нас всички те са важна част от нашето разрастващо се A3 семейство.

VisionMap е сравнително голяма компания за този пазарен сегмент. Ние имаме повече от 100 постоянни служители и редица подизпълнители. Всички тези хора постоянно работят върху производството на съществуващите модели на камери и върху развитието на нови такива. Въздушната фотография и фотограметричният софтуер, разработен от VisionMap, също се обновява непрекъснато с най-малко две основни версии всяка година.

Едно от най-горещите нови решения – автоматично 3D решение за моделиране на градската среда, е успешно изпълнено с технологията VisionMap технология. Тази нова технология позволява създаването на висококачествен и подробен дигитален модел на повърхността с автоматична текстура, като по този начин се получава висококачествен и геодизично точен 3D модел на района. По мое мнение, в близко бъдеще, тази технология в много случаи ще замени съществувала LiDAR технология и ще осигури много удобен начин за създаване на 3D кадастър.

predstavjaneto v bg2

redstavjanetovBG

-         Вашите продукти са много иновативни и имат най-добрите показатели на пазара - стойност цена – качество. Как постигате този баланс?

-         Постоянно се опитваме да направим най-доброто - най-добрата технология, най-добрите продукти, на най-достъпни цени. Винаги търсим най-доброто финансово решение за двете страни – за купувача и за продавача. Накратко – от нас се изисква и ние сме много гъвкави в бизнеса.

-         Как ще определите себе си: като учен или предприемач? Може ли един професионалист днес да бъде само учен или само мениджър? Какво ви е нужно, за да бъде успешен в работата си?

Харесва ми да съм учен и предприемач едновременно. От една страна съм учен с повече от 60 публикувани статии и изработени множество реални научни проекти. От друга страна, аз съм предприемач, който иска да развива новите технологии за заснемане и ги прилага в работния процес на терен всекидневно. Всъщност не виждам антагонизъм между учения и предприемача.

Има много различни стереотипи на учените и мениджърите в съвременния свят, като всички от тях имат право да съществуват. И накрая, успехът зависи не само от вас, но и от много други неща около вас - вашата решителност, вашето усърдие, гъвкавостта ви, приятелите и колегите ви, семейството ви.

-         Преподавате ли опита си някъде?

-         Успоредно с предишната ми работа в Кадастъра на Израел преподавах до 2003 г. в Технологичния институт в Хайфа – това са почти десет години. Водех два курса – по фотограметрия и по картографски технологии. По мое мнение, има две важни неща в преподаването – да знаете на какво искате да научите хората и да знаете как да го направите. Може би ви звучи като клише, но за мен е вярно.

predstBg3

-         В момента в страната ви има въоръжен конфликт. Какъв би бил изходът от тази ситуация? Знаем, че това е много сериозен и труден въпрос.

-         Надявам се, че този конфликт вече няма да съществува, когато читателите ви четат това интервю… За съжаление, това се повтаря на всеки две-три години. Аз също се надявам, че ще намерим решение за тази ситуация и ще бъде в състояние да насочим своите научни усилия за мирни цели.

-         Как Израел успява да бъде на такова високо ниво по геодезия в тези дни на проблеми?

-         Израел е много добре организирана и ефективна държава и тези тревожни събития, както вие казвате, като цяло не влияят върху основната дейност на страната и работата на отделния човек. Ние винаги се стремим да бъдем най-добрите във всяка област, в която сме въвлечени. Тези проблеми само дооформят нашия национален характер, което го прави и по-зрял.

-         Какво е бъдещето на фотограметрията след 20 години?

-         Ще има различни източници на информация – т. нар. мулти сорсинг – подземни, наземни, въздушни и сателитни, данните ще се обработват едновременно и ще имаме ново значение на картографски продукти, както и нова интегрирана информация за света.

-         И последно – какво ви вдъхновява най-много в работата ви и в живота?

-         Предизвикателствата!

Прочетена 2226 пъти Последно променена в Четвъртък, 11 Декември 2014 13:14

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.