Малта с нова аероснимка

Сряда, 07 Ноември 2018

Компанията за картографиране Bluesky засне въздушна снимка и създаде 3D картово покритие на Малта. Работейки заедно с водещите компании IIC Technologies и британската геодезическа служба Ordnance Survey (https://www.geomedia.bg/%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%8F/item/3556-), Bluesky успя да направи фотограметрично заснемане с ултра-висока резолюция, като същевременно правеше и измерванията Lidar с високо качество. Заснемането е част от проекта за интегриране на пространствените данни на малтийски острови (SintegraM). Получените данните ще бъдат използвани в различни държавни ведомства и структури като част от ERDF.02.030 - проектът на малтийското правителството, ръководен от кадастъра на Малта и финансиран от Европейския фонд за регионално развитие.

"За нас е истинска чест да бъдем такава неразделна част от проекта за събиране както на данни, така и за създаване на услуги, които ще реформират използването на географска информация от малтийското правителство", коментира изпълнителният директор на Bluesky International Рейчъл Тидмарш.

"Заснемането на такава подробна аероснимка с толкова добра технология се случва за първи път в Малта", добавя Ашли Хили, ръководител на проекта SintegraM от малтийска страна. Според него, натрупаните данни ща дадат възможност за най-добро картографиране на страната, за да се осъществят амбициозните планове за създаване на геопространствена инфраструктура, която ще е от полза за малтийците на всякакво ниво.

maxresdefault Custom

Национална инфраструктура за пространствени данни

Проектът SintegraM е за 7 милиона евро. Той е обявен през 2017 г. и е съфинансиран от Европейския съюз и от правителството на Малта. Проектът има за цел да развие и внедри национална инфраструктура за пространствени данни и да увеличи капацитета на геопространствения/ГИС технологичен опит в Малта. В рамките на обхвата на проекта е създаването на изключително подробни изходни бази данни, като е включено и ново картографиране на острова, което е с различно по-добро качество за целия архипелаг.

Базата на компанията Bluesky в Малта е била на международното летище в Ла Валета. Заснемането е направено със специално оборудван въздухоплавателен апарат Cessna 404. Използвайки най-модерното оборудване, включително камера UltraCam Eagle и оптичен лазерен скенер Optech Galaxy, Bluesky заснема изображения с голямо припокриване от по 6 см, което е и мултиспектрално (RGB & Near Infrared NIR). Тези снимки са направени и за петте острова на средиземноморския архипелаг. Събрани са приблизително 5000, за да бъде създаден истински точен цифров модел. Благодарение на последното заснемане подробностите в тесните улички, които обикновено не са достъпни, вече ще са напълно ясни.

Bluesky също е събрал и данни с Lidar, като се извършени около 300 паралелни полета над островите. Обобщени са приблизително 45 милиарда отделни измервания, за да може да се създаде модел с облаци от точки с гъстота над 40 точки на метър, като е направен цифров модел на терена (DTM) и цифров модел на повърхността (DSM).

tarxien temple malta Custom

В цифри

Малта е на 184 място по площ с 316,0 km²  и на пето място по гъстота на населението – 1340 души на кв. км. Малта е архипелаг от острови. В старата столица Мдина са забранени автомобилите. Малта се отделя от Великобритания на 21 септември 1964 г.

no

Прочетена 202 пъти Последно променена в Вторник, 11 Декември 2018 13:26

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.