Лоранд Йотвьош - унгарският гений, предвестник на Айнщайн

Понеделник, 11 Март 2019

Барон Лоранд Йотвьош де Васароснамени е роден на 27 юли 1848 г. в семейството на барон Йозеф Йотвьош – поет, писател, политик и министър, играл важна роля в живота на Унгария. Майка му пък е от семейството Рости де Баркош, в което има пътешественици и откриватели.  Първоначално Лоранд учи право, но скоро е привлечен от физиката и учи в Хайделберг и в Кьонингсберг. След като защитава докторат, става професор в университета в Будапеща и играе водеща роля в науката на Унгария. Добива известност извън границите на родината си с изследванията си в областта на капилярността, по-късно с експерименталните методи в областта на гравитацията. Той е известен с опитите си с гравитационната и с инерционната маса и т.нар. принцип на еквивалентността, който става основен постулат на общата теория на относителността на Алберт Айнщайн. А именно, че гравитационната сила, която телата изпитват в близост до масивни тела (като Земята) е същата като фиктивната сила изпитвана от наблюдател в неинерционна отправна система (система, изпитваща ускорение). С по-прости думи, принципът гласи, че притеглянето и ускорението са едно и също нещо.

Комбинирането на принципа на еквивалентност със специалната теория на относителността показва, че часовниците вървят с различна скорост в гравитационно поле, и че пътят на светлинните лъчи се изкривява под въздействието на гравитационно поле.

Той разработва торзионната везна, известна като Махалото на Йотвьош, която е ползвана в геодезията и в геологията.

t

zeumban

Измерванията, които Йотвьош прави, са съществени за развитието на геофизиката. Единицата мярка за гравитационен градиент е кръстена на него. Един йотвош (eotvos), съкратено изписан  „Е“, се равнява не 10-9s-2 или 10−4 mGal/km. Университетът в Будапеща също носи неговото име.

Прочетена 110 пъти Последно променена в Четвъртък, 21 Март 2019 07:53

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.