Промени в Тарифа 14 - такси отиват при общини

Петък, 04 Октомври 2019

В бюджета на общините ще постъпва разликата в стойността на таксата между електронен и хартиен документ, когато местната администрация подпомага службите по геодезия, картография и кадастър при обслужването на гражданите. Това предвиждат одобрените от правителството промени в Тарифа №14 за таксите, които се събират в системата на Министерството на регионалното развитите и благоустройството и от областните управители.
За да изпълнят заявената от потребителя услуга, общините получават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър електронен документ, като таксата за него постъпва в бюджета на МРРБ, а общините предоставят на потребителя документа на хартиен носител.
Очаква се с приетите промени да се увеличи броят на общините, които желаят да подпомагат службите по геодезия, картография и кадастър. По този начин обслужването на потребителите ще бъде подобрено, тъй като те ще могат да заявяват услуги от кадастралната карта в общинските центрове.
Промените целят документът да се приведе в съответствие с приетите изменения в Закона за кадастъра и имотния регистър.
С измененията в Тарифата се регламентира държавната такса за официалните документи да постъпва в държавния бюджет чрез правоспособните лица по кадастър, които подпомагат службите по геодезия, картография и кадастър при административното обслужване.
Предвижда се промяна и в определянето на таксата за проект за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри. Досегашната отстъпка от 50%, която се отнасяше за всички обекти в проекта, остава само за проектите с над 50 броя обекти и ще се прилага само за горницата над 50-тия имот. Това означава, че от 51-вия имот нагоре след отстъпката в цената от 50% тя ще бъде 25 лв. за обект.
Целта е да се постигне по-справедлив начин на заплащане, тъй като при досегашното определяне на отстъпката за проекти, които съдържат до 50 имота, крайната цена на таксата беше по-висока, отколкото крайната цена на таксата за проект, съдържащ повече от 50 имота.

Прочетена 470 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.