Зам.-министър Валентин Йовев поздрави геодезистите на международния симпозиум, организиран от СГЗБ

Неделя, 08 Ноември 2020

„За мен е огромна чест да поднеса своите приветствия по повод официалното откриване на XXX юбилеен симпозиум „Съвременни технологии, образование и професионална практика в геодезията и свързаните с нея области“ и то именно в сградата на най-старата и най-престижната професионална организация в България – на Научно-техническите съюзи. Не само традициите ни задължават да развиваме, усъвършенстваме и почитаме геодезията като професия, но и нашата професионална съвест“. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев при откриването на международния форум. По думите му обучението по геодезия не приключва със завършване на образователна степен, а продължава през целия професионален път.

Подобен научно-практически форум е важен и навременен и трябва да даде по-ясна картина на състоянието на геодезията в България, за да може Агенцията по геодезия, картография и кадастър и МРРБ да планират по-добре бъдещите политики в областта на геодезията, картографията и кадастъра, коментира инж. Йовев.

„Убеден съм, че геодезическата гилдия като общество на високо просветени хора е духовен елит, който ще реализира тези политики“, подчерта заместник-регионалният министър. Той обърна внимание, че няма друга професия в България, която да има собствен закон, задължаващ държавата да провежда тези политики и да намира финансиране.

Използването в максимална степен на европейските финансови инструменти може да доведе до нови нива на развитие на геодезическата наука и практика. Само по този път геодезията и геодезистите в България ще утвърдят своя авторитет в обществото, каза още  инж. Йовев.

Заместник-министърът приветства участниците в симпозиума и от името на министър Петя Аврамова. В поздравителния си адрес министърът на регионалното развитие и благоустройството подчертава, че геодезията е основополагаща за всички инфраструктурни политики, които МРРБ провежда, и затова е важно да се работи съвместно с бранша.

Прочетена 388 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.