Сертифицират картографски издания в България

Понеделник, 16 Ноември 2020

Мила Ст. Пейкова, културолог

Преди няколко години в навечерието на новогодишните празници Българската картографска асоциация (БКА) официално съобщи, че е издала първия сертификат за качество на картографски продукт, създаден в България след приемането на страната в Европейския съюз. 

Сертифицираното издание №1 е Туристическа карта на Странджа планина – район разположен между България и Турция, известен с богатото си природно и културно наследство. Тук са разположени големите защитени територии на двете съседни страни и най-старите дъбови гори. Оттук тръгва и древното нестинарство – мистична игра върху жарава, обявено за световно нематериално културно наследство от ЮНЕСКО. Картата на Странджа бе последвана от карта на Община Созопол (древната Аполония), както и от българо-турската карта „Странджа - Йълдъз - планината без пожари“ и иновацията „Релефна карта на България”.

Пионерното картографско решение на „Туристическа карта на Странджа“ бе  осъществено от две реномирани български дружества КартГео – Троян и ГЕОПАН – Бургас и е резултат от дългогодишна работа на труден терен. Обхваната е значителна част от територията на Източна Тракия и Западното Черноморско крайбрежие. Изданието стана събитие за туристическата общественост на двете страни и прокара своеобразен „картографски мост“ между тях. Картата се радва на заслужено внимание и от многобройните европейски приятели и почитатели на  магията на Странджа.

Създателите й, поощрени от интереса към „планината между две морета”, продължават своята мисия. На дневен ред е картата „Странджа – Петрова нива” за предстоящия сезон`2021. Тематично тя е свързана с физико-географското единство на Македония и Тракия и тяхното население,като очертава във времето забележителната роля на една  историческа местност каквато е Петрова нива. Заслужава да се отбележи, че Странджа – планината, която лежи между тракийския Босфор и протока Форос край Бургас, е от малкото райони на Балканите, къдетодревност и съвремие се сплитат по неповторим начин. Древното изкуство на географските карти ни помага да го усетим и разчетем.

Прочетена 193 пъти Последно променена в Понеделник, 16 Ноември 2020 20:34

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.