Десет години българска картографска асоциация

Вторник, 13 Април 2021

Автор: Катя Радева

Преди десет години българската картографска общност постави началото на своя национална асоциация. Само за десетилетие  Българската картографска асоциация (БКА) се утвърди и бе приета като наш национален представител в Международната картографска асоциация (ICA). Десет години, наситени с активна, добре премислена и организирана работа, с участия в глобални инициативи и домакинства на международни форуми, както и с богата картографска продукция, отговаряща на високите изисквания за сертифициране по възприетите международни правила.

Този целеустремен път има няколко постижения, потвърдени не с домашни самооценки, а с приемането на БКА за равнопоставен участник в международното развитие на геопространствените науки и тяхното приложение в практиката. 

Достатъчно е да споменем добре замислената и образцово проведена национална програма на България през Международната година на картата (2015 – 2016) или гостуването в седалището на ООН с представителна картографска изложба, която завърши с първото дарение на съвременни български карти. То бе прието от ръководството на библиотеката на световната организация като изненадващ жест на България. По-късно дойде и изборът на 20 юли 2019 г. в Токио на председателя на БКА проф. Теменужка Бандрова за вицепрезидент на Световната картографска асоциация и няколко месеца по-късно и за главен ковчежник на авторитетната Digital Earth.

Не можем да подминем включването на Международната картографска конференция на БКА (след Созопол`2018) в глобалния календар на картографските прояви през следващите години. В национален план последователното приемане на сертификацията като инструмент за постигане на качество на картографския продукт помогна за намирането на верните критерии и постигнати международни изисквания и конкурентност. БКА се наложи като пълноправен участник в международното развитие на тази важна дисциплина – картографията. С времето дойде и номинирането на няколко български специалисти за членове на комисиите на ICA.

Международният търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас, един от основателите на БКА, през тези десет години участва пълноценно в нейните национални и международни инициативи.

В общността на асоциацията срещнахме и своя творчески партньор – КартГео – Троян и ценна консултантска помощ. Признание за това са международният сертификат за изложбата “Морето сближава всичко далечно” осъществена в сътрудничество с Дипломатическия институт на МВнР и БКА, трансграничният проект “Странджа – Йълдъз - планината без пожари”, националните сертификати за качество на картографски продукт за картата „Странджа“ и туристическата карта на Община Созопол, почетният диплом на д-р Стефан Пейков за принос в съвременната българска картография, както и отличаването на картата на община Созопол с първа награда на Нацоналния конкурс за карти (2018).

Като организация, избрала южното Черноморие и Източна Тракия за основен обект на дейността си, Геопан получи още едно признание – сертификат, който удостоверява статута ни на член учредител на Националната асоциация на българските картографи.

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ, КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ!

Прочетена 75 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.