Коли на Гугъл отново в България

Вторник, 25 Май 2021

Колите на Google отново са в България. От март те актуализират картите си, което не е правено от 2012-та.На глобално ниво Google Maps и Street View планират да показват в бъдеще освен най-бързия, но и най-природосъобразния маршрут. Така чрез софтуер се очаква да бъде намалено замърсяването. За т.нар. "еко маршрути", Google Maps ще разчита на данни от Street View и от сателитите за навигация. Обещанието е първите тестове да са по-късно тази година в САЩ.

Другата изненада ще е, че от юни приложението за навигация ще ни казва кога навлизаме в зони с ниски емисии. Иначе за България изненада е, че в сегашните маршрути, освен актуализирането на данните за големите градове, в списъка са включени по-малки.

"Именно в тази актуализация можем да видим как нашите навици са се променили за близо 10 години. Информацията има стойност, когато е адекватна, когато е вярна и е актуална", каза пред БНР Георги Малчев, специалист по дигитален маркетинг.

Венцислав Караджов от Комисията за лични данни припомни, че големите корпорации спазват правилата при заснемането на публичните места. Страната има национални норми за заснемане на публични места. И обработване на лични данни в големи обеми.

"Досега Комисията не е регистрирала сигнали на български граждани при първото заснемане на Google от 2012-та година", каза още Венцислав Караджов от Комисията за лични данни. Той смята, че при поредното заснемане няма да има проблеми с това.

За седемте месеца колите на Google ще преминат през 47 града. Ще заснемат и новоизградените пътища. Според статистиката - от 2014-та година в страната ни има около 200 километра нови магистрали, стотици километри нови първокласни пътища.

Към това ще се добави и заснемането на много природни забележителности, пешеходни зони.

Прочетена 82 пъти Последно променена в Вторник, 25 Май 2021 05:19

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.